Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Kresansk ivot nespova v konan zzrakov, ale v dobrom ivote. Vo vzahu k pohanom treba dva dobr prklad tak, aby prkladom sa dali pritiahnu k pravej viere.
sv. Jn Zlatosty
GMC BARKA - Juskova Voa
Facebook grkatpo
Grckokatolcka teologick fakulta
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Archv akci

06.12.2019 - 09.12.2019 | tanos(18210)
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Termn pohrebu zosnulho biskupa Jna Eugena Koia a pokyny pre astnkov

Termn pohrebu zosnulho biskupa Jna Eugena Koia a pokyny pre astnkov

Zdun svt liturgia a pohrebn obrady za grckokatolckeho emeritnho pomocnho biskupa Praskho apotolskho exarchtu a titulrneho abrittskho biskupa Mons. Jna Eugena Koia sa uskutonia v pondelok 9. decembra 2019 o 11.00 hod. v Katedrlnom chrme sv. Jna Krstitea v Preove. Pohrebn obrady zan panychdou a svtou liturgiou v cirkevnoslovanskom jazyku a bud pokraova pohrebnmi obradmi v slovenskom jazyku. V priamom prenose bud pohreb vysiela TV Lux a Rdio LUMEN.

 

Rakva s telesnmi pozostatkami zomrelho vladyku Jna Eugena bude v Katedrle sv. Jna Krstitea v Preove vystaven pred pohrebom od 10:00 hod. a na konci obradov bude uloen do krypty pod katedrlou.

 

V predveer pohrebu, v nedeu 8. decembra 2019 v Katedrle sv. Jna Krstitea v Preove od 15:30 hod. do 18:00 hod., pozvame veriacich k modlitbm za nesmrten duu pri rakve s telesnmi pozostatkami zomrelho vladyku Jna Eugena. O 16:00 hod. zane modlitba parastasu a po nej tanie svtch evanjeli.

 

PARTE

 

Liturgick pokyny

Grckokatolcki biskupi a kazi si so sebou prines a obliekaj si kompletn tmav liturgick rcha.

Rmskokatolcki biskupi a kazi si so sebou prines a obliekaj si kompletn fialov liturgick rcha. Kazi, ako je to zauvan, prpadne iba albu a fialov tlu.

 

Biskupi sa do liturgickch rch bud oblieka v Sle biskupov na poschod arcibiskupskho radu. Kazi sa do liturgickch rch bud oblieka na chodbch pri sakristii.

Liturgick sprievod kazov sa pohne o 10:45 hod. hlavnm vchodom arcibiskupskej rezidencie. Za sprievod kazov sa zaradia biskupi a arcibiskupi.

 

Liturgick obrady zan panychdou a bud pokraova zdunou svtou liturgiou v cirkevnoslovanskom jazyku a nsledne bud pokraova pohrebnmi obradmi v slovenskom jazyku. Liturgick sprievod bude po skonen pohrebnch obradov sprevdza rakvu s telom zosnulho do krypty katedrlneho chrmu, kde bud uloen telesn pozostatky vladyku do hrobky. Liturgick sprievod bude potom pokraova na Arcibiskupsk rad, kde bude spolon modlitba biskupov a kazov na chodbe AB. Krypta zostane nejak as otvoren, aby sa mohli prs veriaci symbolicky s otcom biskupom rozli.

 

Miesta v katedrle

Biskupi bud ma pripraven svoje miesta na stolikch v prednej asti lode katedrly. Pri ich zaujat bud sprevdzan a usmernen ceremonirmi. Ke poas slvenia zdunej svtej liturgie vojde do svtyne hlavn sliaci preovsk arcibiskup a metropolita, pripoja sa biskupi a vstpia tie do svtyne. Prpadne niektor z kapacitnch dvodov svtyne zostan v lodi katedrly (ak no, bude im to oznmen vopred).

Kazi zaujm svoje miesta za biskupmi v prednej asti lode katedrly a okolo biskupskej katedry v prednej asti lode katedrly, tie v laviciach a popri stene na avo z pohadu vstupujc do katedrly. Do svtyne poas slvenia zdunej svtej liturgie z kazov vchdzaj len lenovia arcibiskupskej a biskupskch kri, vedenie GTF PU (kazi), predstaven kazskho seminra a farr a kapln farnosti Preov-mesto, prpadne in uren kazi (prpadn zmeny bud vopred oznmen).

V laviciach po pravej strane katedrly bud ma vyhraden miesta prbuzn a znmi zosnulho otca biskupa a predstavitelia ttnej sprvy a samosprvy, spoloenskch intitci. Predstavitelia a zstupcovia kresanskch cirkv bud ma miesta vyhraden v prednej asti lode katedrly v talumoch (laviciach kanonikov) na oboch stranch pred ikonostasom.

Miesta v katedrle prosme zauja najneskr o 10:40 hod.

V zadnej asti lavc po oboch stranch bud miesta pre starie rehon sestry a starch veriacich. Ostatnch veriacich prosme, aby zaujali ostatn miesta na sedenie a sttie v katedrle (aj v strednej ulike, repektujc vak liturgick sprievod; aj na chre, repektujc vak miesta pre spevcky zbor bohoslovcov).

 

Prosme o repektovanie pokynov usporiadateov.

 

Informcie pre novinrov

Novinri a ostatn pracovnci mdi bud ma monos poas obradov fotografova a nata v katedrle (v svislosti s pohrebom). Vyaduje sa vak formlne spoloensk obleenie, najlepie v iernej, edej alebo bielej farbe.

Prosme zrove, popri medilnej innosti, o najviac repektova atmosfru modlitby a pokyny usporiadateov. Vo svtyni a v prednej asti lode katedrly (okolo rakvy) sa vak bude pohybova iba jeden vopred uren fotograf (resp. dvaja; aj z dvodu dstojnosti obradov a tie z dvodu priameho prenosu TV Lux).

 

V prpade akchkovek doplujcich otzok ohadom prce novinrov a pracovnkov mdi v svislosti s pohrebom prosme kontaktova hovorcu Preovskej archieparchie Michala Pavliinovia na tel. . 0904 738 591, alebo e-mailom na hovorca@greckokat.sk.

 

Priame prenosy

Zdun svt liturgiu za zosnulho Mons. Jna Eugena Koia a pohrebn obrady bud v priamom prenose prena TV Lux a Rdio Lumen. Aj z tohto dvodu prosme vetkch o repektovanie asu a pokynov usporiadateov.

 

Parkovanie

Biskupov a predstaviteov (zstupcov) kresanskch cirkv prosme parkova na dvore Arcibiskupskho radu (vjazd na dvor je z Jarkovej ulice 1 oproti hotelu Belir). Kazi maj vyhraden bezplatn parkovanie za Grckokatolckym farskm radom (pri vjazde si vyberte lstok a po skonen pohrebu bude bezplatn vjazd). Prpadne po zaplnen tohto parkoviska je potrebn parkova na inch parkoviskch v meste.

 

Kondolenn prhovory

Po skonen pohrebnch obradov v katedrle bude poet prpadnch kondolennch prhovorov obmedzen a zoraden poda hierarchickej postupnosti. Niektor kondolenn prhovory bud mc prpadne zaznie poas pohostenia (karu), prpadne bud odovzdan v psomnej podobe a vloen do kondolennej knihy (bud do nej vloen vetky odovzdan kondolenn prhovory).

 

Prosme zujem prednies kondolenn prhovor vas oznmi.

 

 

Kondolenn kniha

Od soboty 7. decembra 2019, poas pohrebu a po om, bude v bonej kaplnke katedrly (na avej strane lode, kde sa nachdzaj relikvie blahoslavenho biskupa muenka Vasia Hopka) kondolenn kniha, kde mono psomne zaznamena krtke kondolencie.

 

Stretnutie pohostenie (kar) po pohrebe

Pre pozvanch host sa smton pohostenie (kar) uskuton v Grckokatolckom kazskom seminri blahoslavenho biskupa Pavla Petra Gojdia v Preove na Sldkoviovej ulici 23 na przem a poschod. Prichdzajcich bud usmerova usporiadatelia.


Vystavenie telesnch pozostatkov Mons. Jna Eugena Koia

V predveer pohrebu, v nedeu 8. decembra 2019 v Katedrle sv. Jna Krstitea v Preove od 15:30 hod. do 18:00 hod., pozvame veriacich k modlitbm za nesmrten duu pri rakve s telesnmi pozostatkami zomrelho vladyku Jna Eugena. O 16:00 hod. zane modlitba parastasu a po nej tanie evanjeli. Rakva s telesnmi pozostatkami zomrelho vladyku Jna Eugena bude v Katedrle sv. Jna Krstitea v Preove vystaven pred pohrebom od 10:00 hod. a na konci obradov bude uloen do krypty pod katedrlou.

 


Synoda 2021 - 2023
Dnes
19. aprl 2024 (piatok) Jela
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1506910 (35 %)
me by
1381271 (32 %)
nepi
1398008 (33 %)
Hlasy: 4286189
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX