Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Diabol obyajne napa udsk srdcia tajnmi tbami.
sv. Izidor
Facebook grkatpo
Grckokatolcka teologick fakulta
GMC BARKA - Juskova Voa
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

31.01.2010 | ubomr Petrk | tanos(4109)
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Druh vroie vzniku Grckokatolckej metropolie sui iuris na Slovensku

Druh vroie vzniku Grckokatolckej metropolie sui iuris na Slovensku

V soboru 30. janura, na sviatok Troch svtch svtiteov sv. Bazila Vekho, sv. Gregora Teolga a sv. Jna Zlatosteho, uplynuli u dva roky od zriadenia Grckokatolckej metropolie sui iurisna Slovensku so sdlom v Preove. Svt Otec Benedikt XVI. vtedy povil Grckokatolcku eparchiu v Preove na archieparchiu (arcidieczu) a za sdlo Grckokatolckej metropolitnej cirkvi na Slovensku. Vtedajieho preovskho eparchu (dieczneho biskupa) Mons. Jna Babjaka SJ vymenoval za prvho grckokatolckeho preovskho arcibiskupa a metropolitu. Zrove Svt Otec Benedikt XVI. 30. janura 2008 povil Koick apotolsk exarcht na Koick eparchiu a za jej prvho eparchu vymenoval vtedajieho koickho exarchu Mons. Milana Chautura CSsR. Vylenenm z Preovskej eparchie ustanovil aj nov grckokatolcku Bratislavsk eparchiu. Za prvho bratislavskho eparchu vymenoval vtedajieho bratislavskho farra a protopresbytera (dekana) Mons. Petra Rusnka.
16. februra 2008 prijal Mons. Peter Rusnk v Preove z rk kardinla Jozefa Tomka biskupsk svtenie. 17. februra 2008 prefekt Kongregcie pre vchodn cirkvi kardinl Leonardo Sandri uviedol v Preove Mons. Jna Babjaka SJ do novej sluby preovskho arcibiskupa a metropolitu. 18. februra v Koiciach uviedol do novej sluby koickho eparchu Mons. Milana Chautura CSsR.
Novm knonickm usporiadanm Grckokatolckej cirkvi na Slovensku sa zavila 190-ron etapa histrie Preovskej eparchie, ktor bola vylenen z Mukaevskej eparchie a knonicky zriaden v roku 1818 ppeom Piom VII. Je to zrove potvrdenie viac ako 1100-ronej histrie grckokatolkov na naom zem, ktor sa odvja od misie svtch slovanskch apotolov Cyrila a Metoda. V Preovskej metropolii sui iuris zaal psobi nov zkonodarn orgn Rada hierarchov, ktor v sasnosti tvoria tyria jej biskupi.
V druhom roku novej etapy ivota Grckokatolckej cirkvi na Slovensku sa uskutonilo viacero vznamnch udalost. 7. marca 2009 bol vladyka Jn Babjak SJ vymenovan za lena Kongregcie pre vchodn cirkvi v Rme. 7. mja 2009 bol Mons. Cyril Vasi SJ, vtedaj rektor Ppeskho vchodnho intittu v Rme, ktor pochdza z Grckokatolckej metropolitnej cirkvi na Slovensku, vymenovan Svtm Otcom Benediktom XVI. za titulrneho arcibiskupa a sekretra Kongregcie pre vchodn cirkvi v Rme. 14. jna 2009 sa grckokatolcki veriaci zo Slovenska zastnili v Rme na jeho biskupskej vysviacke. 16. augusta 2009 sa na zver archieparchilnej odpustovej slvnosti konala posviacka rozrenej a obnovenej Baziliky minor v utine. V rmci Roka kazov sa 5. oktbra 2009 v tejto jedinej grckokatolckej bazilike na Slovensku po prvkrt v histrii uskutonila Metropolitn p grckokatolckych biskupov a kazov. V doch 7. a 16. oktbra to bola tretia p s vladykom Jnom Babjakom SJ do Svtej zeme. 10. a 11. novembra 2009 sa v rmci Roka kazov konala v Preove vedeck konferencia s nzvom Kazi kazom, ktorej cieom bol ich dialg v prospech prehbenia kazskej identity. Zaleka to nie s vetky udalosti, ktormi ila v druhom roku svojej existencie Preovsk archieparchia, Koick eparchia a Bratislavsk eparchia. Ale aj tieto vymenovan udalosti potvrdzuj skutonos ivota a duchovnho rastu Preovskej grckokatolckej metropolie sui iuris.
Grckokatolcke duchovenstvo a laick veriaci s van Bohu za metropolitn usporiadanie a za vetky milosti, ktor sa im dostvaj na prhovor blahoslavench hieromuenkov Pavla Petra Gojdia OSBM, Vasia Hopka a Metoda Dominika Trku CSsR, ako aj za nov vzvy, ktormi s neustle pozvan k obrteniu a svtosti.

Synoda 2021 - 2023
Dnes
29. marec 2024 (piatok) Miroslav
Liturgick tania:
Kalendr
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1505489 (35 %)
me by
1380111 (32 %)
nepi
1396803 (33 %)
Hlasy: 4282403
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX