Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Vo Svtom psme nie je ani jedna sloha, ani jedna iarka, v hbke ktorej by sa neskrval vek poklad.
sv. Jn Zlatosty
Grckokatolcka teologick fakulta
GMC BARKA - Juskova Voa
Facebook grkatpo
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

09.05.2011 | Jana Senajov | tanos(4789)
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Posviacka obnovenho drevenho grckokatolckeho chrmu vo Frike

Posviacka obnovenho drevenho grckokatolckeho chrmu vo Frike

V obdob Paschy, vo Svetl pondelok 25. aprla 2011, kedy sme nanovo prevali prechod zo smrti do ivota, sa v obci Frika, ktor je fililkou farnosti Petrov, v novom protopresbyterite Hrabsk uskutonila posviacka obnovenho grckokatolckeho drevenho Chrmu sv. Archanjela Michala.

Na chrme bola v uplynulom roku za finannej pomoci Ministerstva financ a Preovskho samosprvneho kraja zrealizovan rekontrukcia strechy, celho indovho opltenia chrmu, kompletn vmena elektrointalcie, nov zabezpeovac systm, poloil sa nov kamenn chodnk, vymenilo sa dreven oplotenie a v interiri sa poloila nov dreven podlaha.

Grckokatolcki veriaci nielen z Friky, ale aj z Petrovej a okolitch farnost prevali o to viu rados nielen z prebiehajcich sviatkov, obnovenho chrmu, ale tie z prtomnosti preovskho arcibiskupa a metropolitu Jna Babjaka SJ, ktor chrm za asti vladyku Jna Eugena Koia a kazov z okolitch farnost posvtil.

Po vodnom sprievode a privtan host starostom JUDr. Vasiom Hudkom, ktor vtal host tradine chlebom a soou, nasledovalo posvtenie exteriru chrmu a nsledne interiru, po ktorom sa zaala slvi svt liturgia v cirkevnoslovanskom jazyku. V homlii ns arcibiskup a metropolita Jn povzbudil, aby sme boli svedkami tchto dn a tejto vekej Jeiovej lsky a v zvere liturgie pozval ud k asti na slven sviatost, aby tak, ako je krsny tento dreven chrm, boli krsne a dstojn aj nae srdcia.

Miestny grckokatolcky kaz o. Jn Senaj po skonen obradov poakoval arcibiskupovi a metropolitovi Jnovi za jeho prtomnos a povzbudiv slov, za to e nanovo rozdchal lsku do naich ivotov. Vladykovi Jnovi Eugenovi poakoval za to, e aj skrze kr staroby a choroby priniesol znak lsky, kedy je zjavn, e s Bohom sa d slvi ivot dstojne. Slov vaky smeroval tie aj k pnovi tibrichovi, majstrovi, ktor dohliadal na cel rekontrukciu, vetkm, ktor sa akmkovek spsobom podieali na obnove a skrlen chrmu, i celej prprave tejto slvnosti a ostatnm prtomnm za as a spoloenstvo na tejto oslave Boha.

Prtomnos vladykov v naej farnosti bola povzbudenm pre ud o to viac, e sa s nimi mohli osobne porozprva pri spolonom agap v miestnom kultrnom dome, kde boli pre vetkch zastnench pripraven vdske stoly.

A tak, ako poas celej slvnosti zneli vazn spevy, tak aj cel tto slvnos vystihuj slov Christos voskrese!

Synoda 2021 - 2023
Dnes
19. mj 2024 (nedea) Gertrda
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1515037 (35 %)
me by
1388917 (32 %)
nepi
1405693 (33 %)
Hlasy: 4309647
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX