Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Dom sa nezrti kvli jednmu deru. Najastejie je to kvli starej chybe v kontrukcii. Obas ide o dlhotrvajcu nedbalos obyvateov domu, ktor dopustili, aby pretiekla strecha. Kvapka po kvapke nebadatene spsobuje, e prehnij klady na streche. asom sa mal trbinka zv a spsob znan kody. Konen efekt je to, e d naplno pretek a dom sa zrti.
sv. Jn Kasin
GMC BARKA - Juskova Voa
Facebook grkatpo
Grckokatolcka teologick fakulta
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

11.11.2014 | Valria Hricovov | tanos(2862) | Foto
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

XXIII. ronk Medzinrodnho festivalu duchovnch piesn byzantskho obradu

XXIII. ronk Medzinrodnho festivalu duchovnch piesn byzantskho obradu

V priestoroch grckokatolckeho Katedrlneho chrmu sv. Jna Krstitea v Preove zazneli poas vkendu 7. 9. novembra 2014 tny byzantskch zborovch spevov. Pod ztitou Mons. Jna Babjaka SJ, preovskho arcibiskupa a metropolitu, sa konal u XXIII. ronk Medzinrodnho festivalu duchovnch piesn byzantskho obradu. Tento festival je najstarm svojho druhu na Slovensku a svojou obsahovou jedinenosou sa stal neoddelitenou sasou jesennho kultrneho ivota Preova.
Je u tradciou, e program festivalu je rozvrhnut do troch dn. Aj tento ronk zaal v piatok podveer slvenm archijerejskej svtej liturgie, ktor slil otec arcibiskup a metropolita Jn Babjak SJ, spolu s almi kazmi. Spevom ju sprevdzal preovsk katedrlny zbor. Vo svojom prhovore vladyka vyzdvihol prcu spevckych zborov, ocenil ich obetu, ktor musia vynaloi hlavne pri ncvikoch. Zdraznil, e ak sme dostali dar peknho hlasu, mme povinnos vyui ho pre slubu Cirkvi a na modlitbu umocnen spevom v spevckom zbore.
Na sobotajom hlavnom festivalovom koncerte vystpilo pred vekm potom posluchov sedem spevckych zborov. V vode sa prtomnm inkujcim aj posluchom prihovoril otec arcibiskup a otvoril slvnostn koncert. V prvej asti sa predstavili tyri katedrlne zbory. Katedrlny zbor sv. Jna Krstitea z Preova (dirigent Valria Hricovov), Zbor sv. Cyrila a Metoda pri Katedrlnom chrme Narodenia presvtej Bohorodiky v Koiciach (dirigent Lucia Lovaov). Bratislavsk eparchiu reprezentovali dva zbory Chrysostomos (dirigent Martin koviera) a Kyrillomethodeon (dirigent Ladislav Sabolk). Druh as programu otvorila skupina Zboru sv. Romana Sladkopevcca (dirigent Tom Pecuch). Potom nasledovalo vystpenie zahraninch zborov. Brnensk miean spevcky zbor Gaudeamus z eskej republiky pod vedenm dirigentky Di Karasovej zaujal svojm umelecky hodnotnm vystpenm mladch spevkov. Z maarskho mesta Nyiregyhza vystpil musk Zbor sv. Damina (dirigent Gyrgy Duds). Je to zbor bohoslovcov z tamojieho kazskho seminra, ktor svoj repertor zaspieval v maarskom aj v cirkevnoslovanskom jazyku. Zvltnosou tohto zboru je, e podnetom pre jeho vznik bola charitatvna innos bohoslovcov, ktor svojimi benefinmi vystpeniami zskavaj finann prostriedky na pomoc postihnutm deom. Krsnou bodkou za festivalovm koncertom bol spolon spev piesne Budi imja Hospodne od Dmitrija Bortanskho, ktor svojou krsou a mohutnosou naplnil priestor katedrlneho chrmu. V zvere inkujcim poakoval preovsk protopresbyter otec Daniel Galajda a program definitvne uzavrel spolon spev mnoholitstvija. Slovom koncert sprevdzala Anna Mria Vlkoviov.
Obohatenm programu bolo ocenenie pna Pavla Vasia, ktormu Mons. Jn Babjak SJ, preovsk arcibiskup a metropolita odovzdal akovn list a medailu blahoslavenho biskupa Pavla Petra Gojdia. Toto ocenenie bolo pnovi Vasiovi udelen ako poakovanie za dlhoron prcu vo funkcii dirigenta Zboru sv. Romana Sladkopevca, s ktorm dosiahol vborn umeleck vsledky.
Tret de festivalu sa niesol v duchu hlavnho poslania cirkevnch spevckych zborov, ktorm je spev pri bohoslubch. Na svtch liturgich spieval grckokatolcky chrmov zbor Hlahol zo Sdliska III v Preove (dirigent Tibor Krenick) a bratislavsk katedrlny zbor Kyrillomethodeon.
Ako vetky predchdzajce ronky festivalu aj tento ronk potvrdil opodstatnenos tohto podujatia, ktorho cieom je pribli o najviemu potu posluchov krsu byzantskch zborovch spevov a aj tmto spsobom vyjadri vaku a ctu naim vierozvestcom sv. Cyrilovi a Metodovi.
Organiztorom festivalu je Grckokatolcke arcibiskupstvo v Preove a Zdruenie Sakrlne spevy Vchodu. Podujatie bolo zrealizovan s finannou podporou ministerstva kultry Slovenskej republiky, Grckokatolckeho arcibiskupstva a alch sponzorov. 
 

Synoda 2021 - 2023
Dnes
14. mj 2024 (utorok) Bonifc
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1512364 (35 %)
me by
1386196 (32 %)
nepi
1403079 (33 %)
Hlasy: 4301639
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX