Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Dmoni nemu nm ni bez dovolenia od Boha. Ale s dovolenm od Boha s mocnmi. Vetka zloba, vetky vne s nimi inpirovan. Ale pozor: Boh im dovouje lovekovi poradi hriech, ale nemu ho k hriechu donti nsilne. Zle len od ns, i prijmeme, alebo odmietneme ich zvdzanie.
sv. Jn Damascnsky
Grckokatolcka teologick fakulta
GMC BARKA - Juskova Voa
Facebook grkatpo
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

05.01.2015 | tanos(3894)
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Pastiersky list k Roku rodiny

Pastiersky list k Roku rodiny

Drah kazi, ctihodn zasvten osoby, drah kresansk rodiny, drah bratia a sestry!


Obraciam sa na vs vetkch Pastierskym listom aj na zaiatku novho roku 2015, ktor je Svtm Otcom Frantikom v celej Cirkvi venovan zasvtenmu ivotu. Slvime dnes jeden z najvch sviatkov Bohozjavenie Pna. Napaj sa proroctv Boh sa dal pozna svojmu udu. V dnenom evanjeliu povame, e sa otvorilo nebo. Boh sa nm dva pozna ako Otec, Syn a Svt Duch. Tto udalos nm hovor o tom, e Boh sa nad nami zmiloval a vo svojom synovi Jeiovi Kristovi nm otvra brnu do neba. V Duchu Svtom meme uveri tejto radostnej sprve a prija Jeia za svojho Pna a njs zabenie v jednote s Nm, lebo v om spova naplnenie nho ivota.


Jednou z ciest k tejto jednote s Kristom je zasvten ivot, ktor je vekm Bom darom pre Cirkev, ale aj pre cel udsk rodinu, lebo Bohu zasvten osoby sa usiluj odpoveda na Jeiovu lsku svojou lskou. Tmto svojm silm vyvauj zlobu sveta. Sv. Jn Pavol II. pe v apotolskej exhortcii Vita Consecrata takto: Zasvten ivot spa osobitn lohu: udruje v pokrstench vedomie zkladnch evanjeliovch hodnt, vydvajc "skvel a vborn svedectvo, e svet nemono pretvori a obetova Bohu bez ducha blahoslavenstiev". Takto zasvten ivot neustle pripomna Boiemu udu potrebu svtosou ivota odpoveda na Boiu lsku, ktor rozlieva do sdc Svt Duch (porov. Rim 5,5). Zasvten ivot je u tu na zemi zrove excelentnou predzvesou neba.
Poas slvenia Roku zasvtenho ivota chceme v Preovskej archieparchii alej pokraova aj v intenzvnom prevan Roka rodiny. Dvodov je viac:


1. Aj rodina je jednou z ciest ako kra v jednote s Kristom do nebeskho krovstva.
2. Rodina je najohrozenejia v dnenej spolonosti, potrebuje pomoc zo strany Cirkvi.
3. Cel Cirkev sa pripravuje na Riadnu biskupsk synodu o rodine v Rme, aby nala vhodn prostriedky rieenia krz dnench rodn.
4. Zasvten osoby pochdzaj tie z rodn, ale najm z usporiadanch rodn.
5. Minuloron Rok rodiny priniesol svoje pekn ovocie, tim po tom, aby ete viac dozrelo v naich rodinch.


Tmto Pastierskym listom chcem naznai, ako sa budeme v tomto roku v Archieparchii venova naim rodinm a o im ponkneme, aby duchovne zosilneli a odolali vetkm pokueniam a nstrahm. 


Kpie ikony Svtej rodiny bud alej putova po naich rodinch, aby sa v rodinch udomcnila spolon modlitba. Ponkam do kadej rodiny Brorku s textami katechz, ktor u poznte, ale bude v nej aj sedem novch katechz pre rodinu. Tie ponkam relikviu bl. hieromuenka Pavla Petra Gojdia na putovanie po farnostiach, ale je potrebn vas sa nahlsi. asopis Slovo bude uverejova moje krtke zamyslenia nad zverenm textom Mimoriadnej biskupskej synody. Tie bude uverejova sksenosti jednotlivcov i farnost s putovanm ikony.
Vemi odporam, aby sa spolone v chrmoch, ale aj spolone v rodinch modlil Akatist poehnania rodn. V rodinch me by rozdelen na niekoko ast. Na jeho lepie spoznanie a prehbenie ponkam aj meditatvny spsob modlitby Akatistu, ktorho nvod njdete v prlohe Pastierskeho listu. Vrelo odporam v kadej farnosti a vo fililnych obciach Modlitby matiek a Modlitby otcov. Kde u existuj, tak s vou horlivosou pokraujte, a kde sa ete nepraktizuj, tak je lohou kaza zavies tieto modlitby a poveri ich vedenm zodpovedn osobu a aspo niekoko mesiacov ich vies.


Krza rodiny sa prejavuje v rznych smeroch. Mnoho rodn sa rozpad a asto aj pre malichern priny. Najviac trpia nevinn deti, ktor nevyrastaj v usporiadanch rodinch. Mimoriadna biskupsk synoda kontatovala, e mnoho det sa rod mimo manelstva a mnoh vyrastaj iba s jednm rodiom. Deti vak potrebuj nielen matku, ale aj otca. Dobr a sprvna vchova det spova v prklade a v lske oboch rodiov.


Rodinnch problmov je vea, ale daj sa riei, lebo o je uom nemon, Bohu je mon. Bo Syn Jei Kristus, ktor sa narodil v Betleheme, pri Nanebovstpen prisbil apotolom, e zostane s nimi a do konca sveta. no, Jei ije s nami a meme sa s Nm streta. Osobn kontakt s Jeiom je pre loveka vemi dleit a ned sa nim nahradi. Preto som v zvere mjho vystpenia na mimoriadnej synode o rodine povedal, e vetko nae silie, vetky forman programy, starostlivos kazov, katechtov a vetkch zainteresovanch na poli rieenia problmov rodn, s potrebn, ba nutn. Ale k tomu udskmu namhaniu sa, je najpotrebnejie Boie poehnanie.


Rozpadnutm rodinm, matkm, otcom i deom z tchto rodn odporam vrcnu modlitbu k Bohorodike, tanie Svtho psma a pravideln as v chrmoch na bohoslubch. Drah bratia a sestry, Cirkev vs neodsudzuje, m o vs zujem a chce vm pomc. T z vs, ktorm sa rozpadlo manelstvo a nevstpili ste do inho zvzku, poiadajte Arcibiskupsk rad, cez svojho duchovnho otca, o monos pristupovania k sviatostiam. Sviatos zmierenia a poknia a sviatos Eucharistie vm mu nesmierne pomha vo vaej neahkej situcii.


Kazom v tomto Roku rodiny zvl᚝ odporam, aby trvili viac asu v spovedniciach a ponkali rodiom aj skromn rozhovory na rieenie manelskch krz i problmov s demi. Ponkam tie monos poloi otzku mne, alebo pomocnmu biskupovi. Kontakt sa nachdza na webovej strnke nho arcibiskupstva: www.grkatpo.sk pod heslom: Napte o. arcibiskupovi.


Vekmi udalosami tohtoronho slvenia Roka rodiny bud nae tradin pte v mji v Sankturiu Boieho milosrdenstva v Krakove, v Lagievnikch, v auguste na naich najvch Marinskych ptnickch miestach v Litmanovej a v utine, ale aj na inch ptnickch miestach Preovskej archieparchie. Tie iadam kazov, aby fatimsk soboty a stavovsk pte boli zameran na posilnenie a upevnenie rodn.


Vyvrcholenm Roka rodiny bude Biskupsk synoda v Rme, ale v Preovskej archieparchii to bude znova Kongres rodiny, ktor minulho roku mal vek spech.


Drah otcovia a drah matky, zle mi na ast vaom i vaich rodn. Mm ndej, e vyuijete nov prleitosti na posilnenie a upevnenie vaich manelstiev a rodn. Vyzvam vs, ochotne sa otvorte pre ivot, prijmite viacero det, ako Bo dar. Bezdetn manelsk pry povzbudzujem k adopcii. Slovensko vymiera pre egoizmus dnench ud. Uvedomujem si, e socilna situcia rodn je ak, ale ete viac nm chba dvera v Boha, v jeho lsku k nm, v to, e sa v kadej situcii o ns star. Ke On dva ivot, ako meme by my proti ivotu?


Ide mi o zchranu rodn. Ide mi o deti, ktor vemi trpia, ak sa ich rodiia rozvdzaj a oni s trhan na jednu i druh stranu. Vyzvam vetkch ud dobrej vle, aby chrnili rodinu, lebo niet bezpenejej kolsky pre deti, ktor prichdzaj na svet, ako je rodina ako je nruie matky i nruie otca.


Drah bratia a sestry! U o mesiac sa bude kona referendum za rodinu. Prosm vs, nepovedzte, e sa vs to netka. Tka sa ns to vetkch a vemi bytostne, preto sa ho mme zastni vetci, aj so svojimi rodinnmi prslunkmi a kad z ns by mal povzbudi aspo niekokch alch ud, rodinu, znmych, priateov, kolegov, aj neveriacich, ktor si rodinu via, aby sa referenda zastnili. Stame sa apotolmi tejto dobrej veci, Boej veci. Viae ns to aj vo svedom, lebo asou na referende meme obmedzi zlo, meme prispie k zchrane rodiny. no, s na referendum je dobr skutok, aby sme zamedzili sexulnej vchove na kolch, ktor je detrukn a navdza u mal deti na neviazan sexulny ivot. Drah rodiia, nie tt vm dal deti, ale vy ste im darovali ivot, prijali ste ich od Boha ako dar, nedovote, aby vm ich morlne zniili. asou na referende sa nestaviame proti nikomu, ani neobmedzujeme prva nijakej meniny. Nechceme vak dovoli, aby sa nejakm spsobom nahlodvala podstata rodiny, ktor poda Boieho plnu spova v otcovi, matke a deoch. asou na referende zamedzme absurdite, e rodiia bud posielan do vzenia za to, e odmietnu, aby sa ich deti zastovali sexulnej vchovy. Tie nesmieme dovoli, aby sa rodinm odoberali deti justciou a dvali sa potom na vchovu aj homosexulnym prom, ktor nikdy pre deti nemu vytvori optimlne rodinn prostredie.


asou na referende vetci podporme svoju vlastn rodinu, ale aj ostatn rodiny. Budeme hlasova za ochranu zdravej rodiny. Je to vemi dleit. Preto hovorme o tom aj svojim priateom, blzkym a znmym. Verte mi, referendum nie je o politike, ale o rodine.


7. februr 2015 bude naozaj dleit v histrii Slovenska. Ja i ty, my vetci rozhodneme, o ochrane det a rodinnho ivota. Mdi ns bud strai, e sa referenda nezastn potrebn poet voliov. Nedajme sa pomli, ale podporme ochranu rodiny, manelstva a det. Je to naa najdleitejia loha. Nosenm bielych stuiek, i nlepkami na autch chceme da najavo, e sa referenda zastnime a pozvajme tm aj ostatnch, aby sa ho zastnili.


Nie je ni dleitejie ako pova Boha. V zasvtenom ivote, ale aj v rodine ns Boh neustle pozva uveri jeho slovu a prija jeho pln s nami, ktormu sa ni nevyrovn, pretoe jeho pln lsky nm otvra nebo.


Prosme Svt nazaretsk rodinu o pomoc a ochranu vetkch rodn na Slovensku. Denne sa spolu s vami, otcovia a matky, modlm za poehnanie vaich rodn a zo srdca vm ehnm! Aj vs, drah rehonci a rehon sestry, pozvam, aby ste svojou modlitbou podporovali manelstv a rodiny. S dverou prosme Boha aj o milos, aby aj v dnenom svete mnohm daroval povolanie k zasvtenmu ivotu. Manelsk, rodinn a zasvten ivot nestoja proti sebe, ale naopak, mu a maj by cestami k jednmu cieu, ktorm je jednota s Bohom u tu na zemi a raz v nebeskom krovstve.

v arcibiskup a metropolita Jn Babjak SJ 

Zdroj: Informan stredisko Preovskej archieparchie

Synoda 2021 - 2023
Dnes
18. mj 2024 (sobota) Viola
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1514483 (35 %)
me by
1388324 (32 %)
nepi
1405155 (33 %)
Hlasy: 4307962
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX