Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Svt Pavol vo vetkch svojich listoch vzdva vaky za vetky dobrodenia sveta. Vzdvajme vaky aj my za svoje dobrodenia i za dobrodenia inch ud mal i vek.
sv. Jn Zlatosty
Facebook grkatpo
Grckokatolcka teologick fakulta
GMC BARKA - Juskova Voa
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

13.08.2015 | tanos(2084)
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Zomrel grckokatolcky kaz Jn Fedk

Zomrel grckokatolcky kaz Jn Fedk

Pn ivota a smrti si 11. augusta vo veernch hodinch vo fakultnej nemocnici v Trenne povolal grckokatolckeho kaza Jna Fedka. Zomrel zaopatren sviatosami v 76. roku ivota a v 12. roku kazstva. Ven mu pamiatka!
Zdun svt liturgiu a pohrebn obrady bude v slovenskom jazyku slvi vladyka Milan Chautur, koick eparchilny biskup, a vladyka Milan Lach SJ, pomocn preovsk biskup, v piatok 14. augusta 2015 o 09:00 hod. v Chrme Matky Ustavinej Pomoci v Snine. Telesn pozostatky zosnulho bud po skonen pohrebnch obradov prevezen a uloen na cintorne v Zemplnskych Hmroch.
Otec Jn Fedk sa narodil 17. oktbra 1938 v Uhorode v rodine Mikula a Magdalny rod. Schsselovej ako mlad z dvoch synov. Pred nsilnm pripojenm Podkarpatskej Rusi k Sovietskemu Zvzu sa rodina usadila v Humennom vo vtedajom eskoslovensku. Po ukonen gymnzia pracoval ako uite v Pavlovciach nad Uhom, kde si poas uenia doplnil aj svoje pedagogick vzdelanie. Sviatostn manelstvo prijal 3. marca 1962 s Albetou rod. Koanovou. Pn im poehnal p det synov Antona a Petra a dcry Joanu, Agtu a Luciu. Neskr sa kvli uiteskmu povolaniu viackrt sahovali. ili a psobili v Tovarnom, v Stakne, v Zemplnskych Hmroch. Po niekokch rokoch sa za trest, e spolu s rodinou navtevoval chrm, museli presahova do Dlhho nad Cirochou.
Otec Jn sa po obnoven innosti Grckokatolckej cirkvi prihlsil v roku 1969 na tajn tdium teolgie v Bratislave, ktor vak ttna bezpenos odhalila a tto innos preruila.
Na zkladnej kole v Zemplnskych Hmroch psobil vo funkcii zstupcu riaditea koly, ale kvli tomu, e odmietol vstpi do komunistickej strany bol z tejto funkcie odvolan. Predchdzalo tomu prehovranie a dokonca vydieranie, otec Jn vak tto ponuku rezoltne odmietol. Po tchto okolnostiach sa spolu s manelkou rozhodli k odchodu z uitestva a odsahovali sa za prcou do eleznej Rudy v eskej republike, kde pracovali v rokoch 1985 a 1989.
Po nenej revolcii sa vrtili sp do Zemplnskych Hmrov, kde otcovi Jnovi znova ponkli miesto uitea. Neskr psobil ako uite v Zboji a nakoniec v Belej nad Cirochou.
Svoju tbu po kazstve a neuskutonen teologick tdium zaal otec Jn napa od roku 1993 na Grckokatolckej bohosloveckej fakulte v Preove, ktor ukonil v roku 1998. Na kaza nebol vysvten hne, ale a v roku 2003 vladykom Milanom aikom, grckokatolckym eparchom v Uhorode. Postrienije prijal v Preove z rk vladyku Jna Babjaka SJ, diakonsk svtenie mu udelil vladyka Milan aik v Koiciach a nsledne v Sobranciach aj kazsk vysviacku 19. jla 2003.
Po vysviacke zaal psobi na Ukrajine vo farnosti Lecovica a neskr vo farnosti enadijevo, kde aj ukonil v roku 2009 svoje pastoran psobenie. Po nvrate na Slovensko bol ustanoven za sprvcu farnosti Topoa. Svoje psobenie tam ukonil v roku 2014, a odiiel na zaslen odpoinok.
Otec Jn bol hudobne nadan, hral na akordene, rad spieval. Poas svojho psobenia vo farnostiach sa snail o oivenie liturgickho spevu. Rd maoval a mal rd prcu s drevom. Vetky prce na dome a okolo domu si v podstate robil sm. Bol prkladom v modlitbe, rd tal Boie slovo, viedol veriacich k ivmu vzahu s Kristom, lebo sm si uvedomoval ak zloit bola jeho cesta ku kazstvu.
Pred mesiacom absolvoval operciu, po ktorej mu nsledne diagnostikovali aj ndorov ochorenie, ktormu vo vemi krtkom ase aj podahol. 

Zdroj: Informan stredisko Preovskej archieparchie

Synoda 2021 - 2023
Dnes
16. aprl 2024 (utorok) Dana, Danica
Liturgick tania:
Kalendr
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1506725 (35 %)
me by
1381128 (32 %)
nepi
1397872 (33 %)
Hlasy: 4285725
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX