Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Ke sa postme od jedenia a pitia, to po tyridsiatich doch skon. Ale ke sa zrove vyvarujeme hriechu a zdrujeme sa od zlozvykov, to telesn pst skon, ale ostatn trv alej a budeme ma z neho itok.
sv. Jn Zlatosty
Facebook grkatpo
Grckokatolcka teologick fakulta
GMC BARKA - Juskova Voa
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

19.03.2017 | Dominika | tanos(1243)
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Duchovn cvienia animtorov a dobrovonkov GMC Brka na Ukrajine

Duchovn cvienia animtorov a dobrovonkov GMC Brka na Ukrajine

So zaiatkom Vekho tyridsadovho pstu sa zaala aj prprava mladch animtorov z Grckokatolckeho mldenckeho centra Brka z Juskovej Voli prprava zaprie sm seba. Spolu s duchovnmi otcami, otcom Maarkom a otcom Marcinom, sa v doch 10. 13.03.2017 vybrali na p a za hranice do alekej Zarvanice na Ukrajine, vzdialenej takmer 400 km. Avak ani dlh cesta, nepoznan podmienky, i prognzy nepriaznivho poasia neboli prekkou, aby sa 40 ud slobodne rozhodlo vystpi z pohodl svojich domov a zaksi tak ivot v inch podmienkach aspo na pr dn.
 
Tto vkendov formcia bola pln dotykov Boha skrz slov otca Mata Marcina, exorcistu Koickej eparchie, ktor aktulne psob vo farnosti Petrikovce. Mladm sa prihovral a vysvetoval mnoh dleit aspekty na tmy prekliat, rodovch za, dotkol sa aj tmy istho ivota, sexuality a prerozprval aj niektor vlastn sksenosti zo sluby oslobodenia. Katechzy vzbudili vek zujem, ktorho dkazom bolo aj mnostvo otzok zo strany astnkov. By vo vom duchovnom spojen podmieoval aj fakt, e animtori boli ubytovan v areli, kde sa nachdzaj 4 chrmy, prame, vyvierajci zo zeme, ktor je zasvten Panne Mrii, spvali v priestoroch kazskho seminra a dokonca boli astn aj na liturgii, ktor celebroval miestny kaz v ukrajinskom jazyku. Mohli tak zaksi aj vek silu jedinenosti ukrajinskho cirkevnho spevu mladch bohoslovcov. T sa o nich aj cel p prkladne starali, posluhovali im s jedlom a pomohli im tak pribli ukrajinsk kuchyu i kultru.
 
Obohatenm hne zo zaiatku bol liturgick obrad pomazania chorch v miestnom chrme, v ktorom sa nachdza aj zzran ikona Presvtej Bohorodiky. Vekm poehnanm bola aj modlitba v chrme s relikviami sv. Jna Krstitea i relikviami Svtho Kra, ktormi boli vetci astnci poehnan. Skkou viery bola veern krov cesta za zimy a daa, ktorej zastavenia sa nachdzaj v areli. Citen draz poas celej tejto pte sa kldol na sebazapieranie, modlitbu, vnmanie slov, prostrednctvom ktorch sa Pn prihovral, ale aj monos strvi chvu as osamote, niekde v tichu a tajomna inej zeme, inch zvyklost, bez signlu, bez internetu...
 
V pondelok bol pripraven exkurzn program v meste vov, ktor je nielen krsnym historickm mestom, ale je to aj miesto silnej duchovnej tradcie. Aj tu mohli mlad animtori v tichosti vo svojich modlitbch predklada prosby v jednotlivch chrmoch, ktor navtvili.
Samozrejme, e okrem spomienok si astnci odnaj aj mnostvo ikoniek, ruencov, i olejov, ktor boli vaka duchovnm otcom posvten, i dokonca exorcizovan. Tto p bola pre mnohch vekm duchovnm zitok a mnoh veria, e si njde svoje pokraovanie aj v budcnosti.
 

Synoda 2021 - 2023
Dnes
18. mj 2024 (sobota) Viola
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1514673 (35 %)
me by
1388534 (32 %)
nepi
1405356 (33 %)
Hlasy: 4308563
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX