Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Dua je predovetkm povinn odsdi a znenvidie si uplynul hrieny ivot a zhnusi si i sprotivi akkovek spomienku na neho. alej je dua povinn vzia si za nuku strach - hrzu z venho odsdenia i z venho trestu a pozna, e as poknia je asom slz, ako u Dvid v iestom alme.
sv. Bazil Vek
Grckokatolcka teologick fakulta
Facebook grkatpo
GMC BARKA - Juskova Voa
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

06.06.2017 | TK KBS, RV jb; ml | tanos(1340)
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Ukrajinsk grckokatolci sa rozlili s kardinlom ubomyrom Huzarom

Ukrajinsk grckokatolci sa rozlili s kardinlom ubomyrom Huzarom

Ukrajina 5. jna (RV) Ukrajinsk grckokatolcka cirkev sa dnes rozlila so zosnulm kardinlom ubomyrom Huzarom ako so svojm otcom a hlavou. Jeho telesn pozostatky uloili do krypty Patriarchlneho chrmu Kristovho vzkriesenia v Kyjeve. V predchdzajcich doch sa prili k rakve kardinla Huzara rozli vek zstupy veriacich najprv v jeho rodnom vove a potom v Kyjeve.
 
Kardinl Huzar, ktor zomrel 31. mja vo veku 84 rokov, viedol Ukrajinsk grckokatolcku cirkev ako vy arcibiskup Kyjeva-Halye v rokoch 2001 a 2011. Bol lenom spoloenstva studitskch mnchov a vek as ivota bol printen prei v cudzine.
 
Svt Otec Frantiek okrem sstrastnho telegramu bezprostredne po mrt kardinla zaslal v dnen de pohrebu osobitn list vyiemu arcibiskupovi Kyjeva-Halye Svjatoslavovi evukovi. V liste zveruje Nebeskmu Otcovi duu zosnulho a slov techy adresuje aj samotnmu Svjatoslavovi evukovi, ktormu bol zosnul kardinl duchovnm otcom a sprievodcom.
 
Bol nm pre cel Grckokatolcku cirkev, ktor zhromadil z dedistva katakomb, do ktorch bola zahnan prenasledovanm, a prinavrtil jej nielen cirkevn truktry, ale predovetkm rados z vlastnch dejn, zaloen na viere presahujcej kad utrpenie.
 
Ppe Frantiek v liste pripomna aj verejn angaovanos kardinla ubomyra Huzara: Takmer pravidelne sa vyjadroval k ivotu vo vaej krajine ako uite mdrosti: jeho re bola jednoduch, zrozumiten vetkm, ale vemi hlbok. ... Osobitne rd sa zhovral s mladmi, pre komunikciu s ktormi mal vnimon schopnos a ktor za nm prichdzali vo vekom pote.
 
V zvere listu ppe Frantiek pouva oslovenie milovan Ukrajinci vo vlasti i v diaspre a vetkm vyprosuje hojnos nebeskho poehnania.
 

Synoda 2021 - 2023
Dnes
28. marec 2024 (tvrtok) De uiteov, Soa
Liturgick tania:
Kalendr
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1505434 (35 %)
me by
1380074 (32 %)
nepi
1396755 (33 %)
Hlasy: 4282263
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX