Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Modli sa me aj doma, ale nie tak ako v chrme, kde spolonm hlasom volme k Bohu. Nebude preto skr vyslyan, ak sa k Bohu modl sm doma, ale ak sa modl so svojimi bratmi. Ale je tu ete nieo viac, toti svornos a shlas, puto lsky a modlitby veriacich. Lebo tu modlitbe predsedaj kazi, chabejie prosby zhromadenia sa spojuj s ich mocnejmi prosbami a spolu s nimi stpaj k nebesiam.
sv. Jn Zlatosty
Facebook grkatpo
Grckokatolcka teologick fakulta
GMC BARKA - Juskova Voa
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

30.01.2018 | Rbert Neupauer | tanos(1136) | Foto
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

SAVORE platforma rmsko-slovenskej angaovanosti vrmskych komunitch

SAVORE  platforma rmsko-slovenskej angaovanosti vrmskych komunitch

utina V sobotu 27. 1. 2018 sa uskutonilo pod ztitou preovskho arcibiskupa Jna Babjaka a preovskho upana Milana Majerskho ustanovujce stretnutie SAVORE. Ide o neformlnu rmsko-slovensk platformu ud angaujcich sa v rmskych komunitch v rznych spoloenskch oblastiach a profesich. SAVORE je rmske slovo, ktor znamen vetci a zrove psmen tohto slova ukrvaj hodnoty, ktor chce tto sie nies, a to spoluprcu, angaovanos, vziu, odbornos, rozvoj a evanjelizciu.
 
V vodnom prhovore k vye 100 astnkom arcibiskup Jn Babjak poukzal na rozvjajcu sa misiu medzi Rmami v rmci Grckokatolckej cirkvi. Kto by mohol pred niekokmi rokmi snva o aktivite, ktor vznik dnes? Nik! Ale Boh myslel na Rmov a povolva si do misijnej prce medzi nimi viacero sluobnkov a zana kona svoje dielo. Okrem vyzdvihnutia innosti cirkvi upriamil pozornos na dleitos jej previazanosti s inmi oblasami: Serizna misijn prca pre Rmov mus s krok za krokom a ruka v ruke so zamestnvanm, vchovou det a zlepovanm hygienickch podmienok.
 
Nsledne Milan Majersk, upan Preovskho samosprvneho kraja, kde Rmovia tvoria okolo 20% obyvateov, a kde ich spoluitie s majoritou je horcou tmou, povedal, e zriadi kancelriu pre rmsku problematiku, ktor nebude vytvra imaginrne stratgie ale bude ponka konkrtne kroky. Mnoho cudzincov prichdza pracova na Slovensko a my nechceme da prleitos Rmom. Ke vak bud ma prcu, tak bud vytvra komunity, ktor bud obohatenm pre tto krajinu, zdraznil s odkazom na projekt Cathing-up Regions (Dobiehajce reginy) zameran na ekonomick rozvoj a vytvranie novch pracovnch prleitost v Preovskom kraji, ktor bude realizova jeho rad v spoluprci s Eurpskou komisiou a Svetovou bankou. Avak prca, ktor je podstatn a dleit, je vykonvan v terne, kde si Rmovia mu uvedomi, e s prnosom pre spolonos, vyjadril sa preovsk upan na adresu tch, ktor sa angauj v rmskych komunitch.
 
Riadite Grckokatolckej rmskej misie Martin Mekel ako inicitor vzniku SAVORE priblil hlavn vziu tejto platformy, ktorou je podnecova angaovanos s vierou pre budcnos Slovenska. Kee vnmame potrebu sieovania Rmov a Slovkov angaovanch v rozlinch spoloenskch oblastiach pri prci v rmskych komunitch, vymedzili sme p spoloenskch oblast: loklna politika a podnikanie, socilna prca, pastoran prca, mlde a kultra, vzdelvanie a kolstvo, v ktorch sme v prpravnom tme pripravili vziu, kam by sme chceli vidie posun v tchto oblastiach v horizonte niekokch rokov ako aj konkrtne ciele a aktivity SAVORE na najbliie obdobie.
 
Koordintor SAVORE Rbert Neupauer uviedol, e na Slovensku je niekoko tisc ud aktvnych v rmskej problematike na rznych pozcich. Ide o mnostvo obetavch ud, ktor svoju prcu v rmskych komunitch vnmaj ako poslanie. Zrove pre niektorch je to len zamestnanie, alebo je viacero z nich je vyerpanch z tejto prce, lebo nevidia jej ovocie, alebo s znechuten systmom jej nastavenia a organizovania. Vetky tieto initele vychdzaj z toho, e veakrt nm chba hlb zmysel, preo to robme a k omu to smeruje. Prve SAVORE chce k tomu dopomc cez svoju vziu, hodnoty a vytvranie podpornch vzahov, dodal.
 
Bval splnomocnenec vldy SR pre rmske komunity Peter Pollk vyzdvihol dleitos vznikajcej siete angaovanosti, lebo nerieenie problmov, s ktormi sa stretvaj rmske komunity, by ostalo na pleciach alej genercie v tejto krajine, o je voi nej nezodpovedn. Zdraznil tie to, e vo vznikajcej sieti je ako pozitvum silno prtomn prvok spoluprce medzi Rmami a Slovkmi a previazanos rznych oblast spoloenskej angaovanosti s misijnou innosou cirkvi.
 
Ako hos sa na stretnut prihovoril ttny tajomnk Ministerstva kolstva Peter Krajk, poda ktorho SAVORE v spoluprci s Preovskm samosprvnym krajom a obcami me by dobrm kvasom v tomto regine. Vo videopozdrave europoslanca Branislava kripeka zaznalo, e vylen rmske komunity s jednm z kovch problmov Slovenska, a preto privtal vznik takejto platformy. Zrove vyzval Rmov, aby vyli z pocitov menejcennosti a pasivity do postoja aktvneho prnosu pre spolonos.
 
V rmci SAVORE prebehli aj stretnutia v malch skupinch poda jednotlivch oblast, kde si astnci vymieali svoje sksenosti a podnety. Na zver v plne odzneli aj podnetn prklady dobrej praxe. Prepjanie loklnej politiky a zamestnvania, ktor viedlo k vraznmu zneniu nezamestnanosti v obci, prezentoval starosta Raslavc Marek Rako. Inpirujce bolo predstavenie komunitnej klky, ktor robia rmske eny vo svojej komunite, v podan lektorky Jolany Ntherovej z organizcie Ndej deom. Projekt Bararas zameran na zmierenie medzi Rmami a Slovkmi prezentoval Luk Buo z Umeleckho centra F6.
 
SAVORE sa bude v prvom polroku 2018 stretva v malch skupinch poda oblast angaovanosti a v oktbri 2018 sa uskuton alie plenrne zasadnutie vetkch lenov tejto neformlnej platformy.

Synoda 2021 - 2023
Dnes
29. marec 2024 (piatok) Miroslav
Liturgick tania:
Kalendr
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1505491 (35 %)
me by
1380114 (32 %)
nepi
1396804 (33 %)
Hlasy: 4282409
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX