Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Diabol je tmou, ktor sa preoblieka a zd sa akoby anjel svetla. Takto, pvodca zla - satan i zl ukazuje dobrm, i hork sladkm, i temn svetlm, i kared krsnym, i smr ukazuje akoby ivot a tm klame a mu svet.
sv. Teodor Studita
Facebook grkatpo
Grckokatolcka teologick fakulta
GMC BARKA - Juskova Voa
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

30.03.2018 | Informan stredisko Preovskej archieparchie | tanos(1244) | Foto
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Vek tvrtok aVek piatok vKatedrle sv. Jna Krstitea vPreove

Vek tvrtok aVek piatok vKatedrle sv. Jna Krstitea vPreove

Na Vek tvrtok dopoludnia viac ako dvesto kazov Preovskej archieparchie slvilo v Katedrle sv. Jna Krstitea v Preove archijerejsk svt liturgiu s preovskm arcibiskupom metropolitom Jnom Babjakom SJ, ktor pred zaiatkom slvenia posvtil nov antimenziony. Ide o tvorcov kus pltna s ikonografickm znzornenm mtveho Jeiovho tela. Je uloen na kadom oltri a uchovvaj sa v om relikvie svtch.
 
Poas liturgie posvtil myro, vzcny voav olej na udeovanie sviatosti myropomazania birmovania, ktor udeuj grckokatolcki kazi hne po udelen sviatosti krstu. Na konci slvenia vladyka umyl a pobozkal nohy dvanstim kazom, tohto roku z radov novokazov. Tento znak vemi vrene poukazuje na lsku Jeia Krista k nm a jeho pokoru. Ide o hlbok liturgick dramatizciu evanjeliovej udalosti.
 
V homlii povedal, e pri poslednej veeri bola ustanoven Eucharistia i sviatos kazstva. Tu mme svoj pvod, tu sme zakorenen. Tento dar kazstva si nikto z ns nezaslil. Je to rdzo nezaslen dar. Takmer pri kadej prleitosti vs, bratia kazi, pozvam k horlivosti. Robm to preto, lebo vs mm rd a pre vau spsu a spsu vm zverench. My chceme a musme by autentick, ako bol autentick n Pn. Aj ja som vs dnes pozval do veeradla. Chcel som by s vami. Zrove poakoval kazom za ich horliv slubu.
 
Popoludn slvil protosynkel Preovskej archieparchie otec ubomr Petrk v katedrlnom chrme Bosk liturgiu sv. Bazila Vekho s veierou. V homlii povedal, e dnes je de poslednej Jeiovej veere s jeho apotolmi. Bola to paschlna veera, ak idia slvili po cel stroia od vyslobodenia z egyptskho otroctva. A predsa bola in, pretoe Jei v nej naplnil jej vznam. Z nej a z chrmovej bohosluby sa vyvinula novozkonn svt liturgia, ktor je stle, ke ju slvime, sprtomnenm Paschy Jeia Krista, ktorou ns vyslobodzuje zo smrti.
 
Potom vladyka Jn predsedal Strastiam nho Pna Jeia Krista, ktor s utierou Vekho piatku a proklamuje sa v nich dvans evanjeli o Jeiovom utrpen a jeho smrti na kri.
 
Na Vek piatok rno vladyka Jn, spolu s kazmi a veriacimi, slvil Krovsk hodinky a popoludn Vek veiere s uloenm plaenice do hrobu. Je to obdnikov pltno, na ktorom je ikonograficky znzornen uloenie Jeia Krista do hrobu. Veriaci prichdzaj ucti si Krista bozkom ikony na plaenici. Pred jej uloenm do symbolickho hrobu ozdobenho kvetmi na konci veierne bol najprv sprievod s plaenicou okolo chrmu. Po modlitbe otca arcibiskupa pri Jeiovom hrobe nasledovala homlia sdneho vikra otca Jurija Popovia. Povedal v nej, e Jei sa ponil a na smr, ba stratil akoby aj svoje meno, ke u zaznie iba: Ha, lovek! A potom trnskrt sa spomna bez mena. To vetko urobil z nekonenej lsky k loveku, ktorho svojou smrou na kri zachrnil pre ven ivot. udia tohto sveta chc ovlda druhch, ma nad nimi moc, ale t, ktor maj Svtho Ducha a uverili Jeiovej Pasche, s ochotn sli a nezitne milova, teda zomiera pre druhch.
 
Plaenica bude v hrobe poas Vekej soboty a do Utierne vzkriesenia v Nedeu Paschy, kedy bude prenesen na oltr, kde sa na nej slvia svt liturgie a do Nanebovstpenia Pna na znak toho, e Kristus smrou premohol smr.

Synoda 2021 - 2023
Dnes
28. marec 2024 (tvrtok) De uiteov, Soa
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1505435 (35 %)
me by
1380074 (32 %)
nepi
1396756 (33 %)
Hlasy: 4282265
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX