Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Najviac kod sebe, ak nepriatea nemiluje.
sv. Bernard
GMC BARKA - Juskova Voa
Grckokatolcka teologick fakulta
Facebook grkatpo
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

24.09.2018 | Informan stredisko Preovskej archieparchie | tanos(3280) | Foto
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

V Preove sa stretla Rada hierarchov na svojom 27. riadnom zasadnut

V Preove sa stretla Rada hierarchov na svojom 27. riadnom zasadnut

Na Grckokatolckom arcibiskupskom rade v Preove sa v pondelok 24. septembra stretla na svojom 27. riadnom zasadnut Rada hierarchov Grckokatolckej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku. Zasadnutie sa uskutonilo de po hlavnch oslavch 200. vroia zriadenia Preovskej eparchie, ktor vyvrcholili v sobotu a v nedeu.
 
Na zasadnut sa popri hierarchoch, ktor tvoria Radu hierarchov, zastnil aj apotolsk nuncius na Slovensku Mons. Giacomo Guido Ottonello a ako hos prask apotolsk exarcha Ladislav Huko. Preovsk arcibiskup metropolita Jn Babjak SJ v svojom mene i v mene koickho eparchilneho biskupa Milana Chautura CSsR a bratislavskho eparchilneho biskupa Petra Rusnka privtal novho lena Rady hierarchov nedvno vysvtenho torontskho eparchilneho biskupa Marina Andreja Packa CSsR, ktor je biskupom slovenskch grckokatolkov v Kanade. Rada hierarchov m tak znova tyroch lenov.
 
Biskupi na svojom rokovan preberali viacero tm. V jeho vode vladyka Jn Babjak, ktor Radu hierarchov zvolva a vedie ju, vetkch privtal a pretal zamyslenie Svtho Otca Frantika o slube biskupa.
 
Nsledne sa zaoberali navrhovanm textom partikulrneho prva pre miestnu Grckokatolcku metropolitn cirkev. Obzvl᚝ rieili niektor otzky, ktor k nvrhu vzniesli protopresbyteri.
 
alej zaznela dleit informcia o ukonen delimitcie medzi Preovskou archieparchiou a Koickou eparchiou.
 
Hierarchovia schvlili tatt asopisu Slovo a do funkcie jeho fredaktora zvolili otca Juraja Gradoa, ktor psobil v tejto slube aj doteraz.
 
Schvlili aj erb a hlavikov papier Rady hierarchov Grckokatolckej cirkvi na Slovensku.
 
Metropolita Jn Babjak informoval Radu hierarchov, e v intencich dohody z minulho zasadnutia u boli zaslan listy biskupom vo Vekej Britnii a v Nemecku, ktorch sa to tka, aby sa dorieil prvny status kazov, ktor tam psobia v jednotlivch grckokatolckych misich.
 
Preovsk arcibiskup metropolita odovzdal vetkm prtomnm nov publikciu Prv metropolitn zhromadenie Grckokatolckej cirkvi sui iuris na Slovensku, ktor zachytva prpravu a priebeh tohto historicky prvho zhromadenia.
 
Zrove informoval o tom, e v rmci Jubilejnho roka Preovskej archieparchie bola vydan pamtn medaila a Slovensk pota vydva potov znmku.
 
Informoval bratov v biskupskej slube aj o bliacej sa Biskupskej synode o mladch, na ktorej sa ako hlava Grckokatolckej cirkvi na Slovensku zastn. Ako audtorka je na synodu pozvan aj laika mldencka animtorka z Preovskej archieparchie Viktria olnov, ktor sa jej tie zastn.
 
V zvere zasadnutia prijali biskupi vyhlsenie o podpore lena Rady hierarchov, vladyku Milana Chautura CSsR, koickho eparchilneho biskupa, a rokovanie zakonili spolonou modlitbou.
 
Informan stredisko Preovskej archieparchie
 
Vyhlsenie Rady hierarchov
 
Rada hierarchov Grckokatolckej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku na svojom 27. riadnom zasadnut v pondelok 24. septembra 2018 v Preove vydala vyhlsenie, ku ktormu sa svojm podpisom pridal aj prask apotolsk exarcha:
 
Rada hierarchov Grckokatolckej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku vyjadruje svoju podporu vladykovi Milanovi Chauturovi CSsR, koickmu eparchilnemu biskupovi. Dverujeme jeho vyjadreniu, ktorm odmietol vznesen obvinenie zo sexulneho obaovania. Modlme sa zaho a za skor a objektvne ukonenie vyetrovania. Zrove sa modlme za obete zneuvania a za to, aby sa o najintenzvnejie napomhala nulov tolerancia voi skutkom zneuvania.
 
Mons. Jn Babjak SJ, preovsk arcibiskup metropolita
 
Mons. Peter Rusnk, bratislavsk eparchilny biskup
 
Mons. Marin Andrej Pack CSsR, torontsk eparchilny biskup
 
Mons. Ladislav Huko, prask apotolsk exarcha

Synoda 2021 - 2023
Dnes
17. mj 2024 (piatok) Gizela
Svt da: Svt apotol Andronik a spolonka.
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1513980 (35 %)
me by
1387818 (32 %)
nepi
1404603 (33 %)
Hlasy: 4306401
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX