Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov
Menu
Citát
Nič sa od nás nežiada, čo by bolo nad naše sily. Či urobíš malú vec, alebo veľkú, dostaneš odmenu, ktorá odpovedá vnútornému rozpoloženiu tvojej duše: ak robíš vec v mene Boha uvedomujúc si jeho neustálu prítomnosť, dostaneš prekrásny dar, ktorý ti nikto nemôže vziať. Keď však niečo urobíš preto, aby si sa ukázal a aby si dostal ľudskú slávu, počuj svoj rozsudok od Hospoda: „Veru, hovorím vám: dostali už svoju odmenu.“
sv. Gregor Nysejský
Facebook grkatpo
Gréckokatolícka teologická fakulta
GMC BARKA - Juskova Voľa
Úvod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Správy

04.09.2019 | Informačné stredisko Prešovskej archieparchie | Čítanosť(973)
Vytlačiť na tlačiarni | Poslať ako tip známemu

Začiatok školského roka na cirkevných školách Prešovskej archieparchie

Začiatok školského roka na cirkevných školách Prešovskej archieparchie

Špeciálna základná škola sv. Anny v Starej Ľubovni
 
Do nového školského roka 2019/2020 vstúpili žiaci, rodičia a zamestnanci ŠZŠ sv. Anny sv. liturgiou v Chráme Matky ustavičnej pomoci v Starej Ľubovni. Otváraciu svätú liturgiu slávil a svojím slovom v homílii prítomných povzbudil protosynkel Prešovskej archieparchie Mons. Ľubomír Petrík. Spolu s ním koncelebroval správca farnosti Matky ustavičnej pomoci otec Ondrej Pacák a správca farnosti bl. hieromučeníka Pavla Petra Gojdiča otec Jozef Popík. Svätú liturgiu spevom doprevádzal zbor Domu sv. Anny. Po skončení eucharistického slávenia sa žiakom a rodičom prihovoril riaditeľ ŠZŠ sv. Anny Mgr. Ján Rusiňák, ktorý informoval o rozdelení žiakov a učiteľov do jednotlivých tried, o aktuálnych zmenách a povzbudil všetkých k úspešnému štartu do nového školského roka.
 
Miroslava Demčáková
 

 
 
 
CZŠ s MŠ a Gymnázium bl. Pavla Petra Gojdiča Prešov
 
Školský rok 2019/20 začali žiaci CZŠ s MŠ a Gymnázia blahoslaveného Pavla Petra Gojdiča v Prešove slávnostnou svätou liturgiou v chráme Povýšenia svätého Kríža. Predsedal jej ICLic. Jaroslav Pasok.
 
Stalo sa krásnou tradíciou, že sa na svätej liturgii zúčastňujú aj rodičia detí prvého stupňa ZŠ. Chrám bol zaplnený do posledného miestečka. Prvácke obavy z nového, nepoznaného sa čoskoro rozplynuli. Bol to požehnaný čas v Božej prítomnosti. Otec Pasok sa prihovoril všetkým, od najmladších po najstarších. Spomenul nedávne prázdniny, ale zdôraznil potrebu vzdelávania, sprevádzanú často nepopulárnym vysedávaním nad učebnicami. Učitelia a rodičia majú spoločný záujem, výchovu a vzdelávanie detí podľa Božích prikázaní. Nezabudnuteľný zážitok sprostredkoval aj študentský spevácky zbor pri Gymnáziu bl. Pavla Petra Gojdiča pod vedením sestry Ivany.
 
Na záver sa prítomným prihovorili obidve riaditeľky škôl.
 
Marta Gromošová
 
 
 
 
CMŠ bl. Vasiľa Hopka Bardejov
 
V pondelok 2. septembra 2019 sa po uplynutých letných mesiacoch opäť zaplnili priestory Cirkevnej materskej školy bl. Vasiľa Hopka v Bardejove deťmi a ich rodičmi. Od rána prichádzali spoločne s radosťou, ale aj s očakávaním, čo sa v škôlke zmenilo a čo si pre nich pani učiteľky pripravili. Nové deti, ktoré nastúpili do cirkevnej materskej školy prvýkrát, prichádzali s očakávaním i malou slzičkou v očku z odlúčenia od mamky a ocka. Všetky deti našej škôlky následne prijali požehnanie od kňazov, ktorí našu škôlku duchovne sprevádzajú počas celého školského roka. Na záver nám duchovní otcovia posvätili priestory našej Cirkevnej materskej školy bl. Vasiľa Hopka v Bardejove a na príhovor nášho patróna bl. Vasiľa Hopka vyprosovali deťom i všetkým zamestnancom úspešný nový školský rok 2019/2020.
 
Jana Kolcunová
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gymnázium sv. Jána Zlatoústeho Humenné
 
V pondelok 2. septembra 2019 sme na Gymnáziu sv. Jána Zlatoústeho v Humennom slávnostne otvorili už dvadsiaty prvý školský rok v jeho histórii. Ráno o ôsmej hodine všetkých žiakov svojím príhovorom privítal pán riaditeľ Emil Jaroš. Potom nasledovala triednická hodina, kde sa zišli celé triedne kolektívy po dvojmesačnej pauze. O 9:00 sa začala svätá liturgia, ktorú slúžil otec vikár Martin Zlacký. Posilnení Božím slovom a Eucharistiou sa žiaci pobrali domov. Kolektív pedagógov sa stretol ešte pri spoločnom obede.
 
Ema Jarošová
 
 
 
 
 
  
  
CZŠ sv. Juraja Svidník
 
V pondelok 2. septembra o 8.00 hodine sa v chráme Božej múdrosti konala slávnostná svätá liturgia pri príležitosti otvorenia nového školského roka CZŠ sv. Juraja vo Svidníku. Svätú liturgiu slávil dekan farnosti otec Radovan Kuzmiak spolu s kňazmi dekanátu. Po liturgií otec Radovan požehnal prvácke aktovky. Potom nasledoval príhovor pani riaditeľky, ktorá predstavila prvákov, privítala ostatných žiakov, zamestnancov a rodičov. Prváci sa spolu s rodičmi presunuli do školy a zasadli do svojej novej triedy, kde ich privítala triedna p. učiteľka. Veríme, že sa našim najmenším ich prvý deň v škole páčil. Všetkým žiakom prajeme požehnaný školský rok.
 
Katarína Hrižová
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Synoda 2021 - 2023
Kalendár
PonUtoStrŠtvPiaSobNed
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Anketa
Páči sa Vám dizajn našej web-stránky?
veľmi
1558380 (35 %)
môže byť
1431348 (32 %)
nepáči
1448746 (33 %)
Hlasy: 4438474
TKKBS
Slovo
Rádio Lumen
TV LUX