Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
udsk hriechy maj svoj poet a svoju mieru, avak milosrdenstvo Boie mieru nem. Preto nech iaden hrienik nezfa, ale, pozerajc sa na milosrdenstvo Boie, nech sa kaj.
sv. Augustn
Facebook grkatpo
GMC BARKA - Juskova Voa
Grckokatolcka teologick fakulta
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

08.12.2019 | ISPA | tanos(3217) | Foto | Prlohy
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Zomrel grckokatolcky emeritn biskup Mons. Jn Eugen Koi

Zomrel grckokatolcky emeritn biskup Mons. Jn Eugen Koi

Dnes, 4. decembra, krtko po polnoci, zomrel vo veku 93 rokov Mons. Jn Eugen Koi, emeritn pomocn biskup grckokatolckeho Praskho apotolskho exarchtu a abrittsk titulrny biskup. Zaopatren sviatosami odovzdal duu Pnovi v Dome sv. Kozmu a Damina v Preove v 69. roku kazstva a presne de po 52. vro tajnej biskupskej vysviacky, ktor prijal v Brne 3. decembra 1967. V ase mrtia bol druhm najstarm biskupom na svete spomedzi hierarchov byzantskej tradcie. Ven mu pamiatka!

 

Sprva bude priebene aktualizovan a doplnen o termn pohrebnch obradov. Aktualizovan: Termn pohrebu a pokyny pre astnkov.

 

ivotopis vladyku Jna Eugena Koia

Mons. Jn Eugen Koi, emeritn pomocn biskup Praskho apotolskho exarchtu a titulrny abrittsk biskup, sa narodil 25. jna 1926 v Pozdiovciach rodiom Jurajovi a Anne, ako najmladie z smich det. Ke mal dva roky, rodina sa presahovala do Vojc. Ako bohoslovec v kazskom seminri v Preove zail v roku 1950 jeho zruenie i zkaz Grckokatolckej cirkvi, ktorej zostal vdy vern.


Dostal povolvac rozkaz do PTP v echch, kde slil do konca roka 1953 na rznych stavbch a v lese. Veer, 1. janura 1951, posledn de prvej dovolenky z PTP, bol tajne, na zklade skorieho shlasu biskupa bl. Pavla Petra Gojdia OSBM, biskupom Rbertom Pobonm vysvten v nemocninej kaplnke v Roave za kaza. Do civilu bol prepusten 31. decembra 1953. Zamestnal sa v pekrni vo Vranove nad Topou. Pred uvznenm sa skrval na rznych miestach. Od leta 1955 do februra 1958 sa mu podarilo ukrva u dobrch ud, ale napr. aj v kukurinom poli i v stodole a kazsky posli mnohm veriacim. Chytili ho 7. februra 1958 v Dbravke, ke tajne vyuoval deti nboenstvo. Bol niekokokrt sden a nakoniec odsden na tyri roky vzenia, stratu obianskych prv a k tomu zkaz pobytu v Preovskom a Koickom kraji na p rokov. Po prepusten z vzenia, na zklade amnestie po dvoch rokoch, nastpil v roku 1960 do zamestnania v zvode Plynostav v Pardubiciach, kde pracoval a do 30. aprla 1968. Vo vonch doch cestoval na Slovensko, kde tajne vypomhal medzi grckokatolckymi veriacimi, kee Grckokatolcka cirkev bola ete stle zakzan.

 

3. decembra 1967 ako tyridsajedenron tajne prijal biskupsk svtenie v Brne z rk tajnho biskupa Felixa Davdka. V roku 1968 bol tri mesiace mj, jn a jl osobnm sekretrom internovanho bl. biskupa Vasia Hopka v Oseku. Tak bol vemi blzko pri obnove Grckokatolckej cirkvi. Nsledne necel rok psobil vo farnosti Klenov. alch dvadsajeden rokov bol ceremonirom a akturom na Grckokatolckom ordinarite v Preove. Ani po opakovanch iadostiach nedostal ttny shlas na vymenovanie za riaditea biskupskej kancelrie. Popri slube ceremonira zrove vypomhal vo farnostiach celej Preovskej eparchie. V rokoch 1990 1993 bol sprvcom farnosti uro. Po zriaden Grckokatolckeho biskupskho vikaritu v Prahe v roku 1993 sa stal jeho riaditeom a v roku 1996 generlnym vikrom novozriadenho Praskho apotolskho exarchtu.

 

24. aprla 2004 ho ppe sv. Jn Pavol II. vymenoval za abrittskho titulrneho biskupa a pomocnho biskupa v Praskom apotolskom exarchte. 15. mja 2004 prijal verejne v Katedrle sv. Klementa v Prahe biskupsk svtenie, pre istotu sub conditione (s podmienkou), kee prv vysviacka bola neverejn v podzemnej cirkvi. Od roku 2006 je emeritnm biskupom. V septembri 2010 sa vrtil na zaslen odpoinok do svojej pvodnej Preovskej archieparchie, zaal bva v arcibiskupskej rezidencii v Preove a asto chodieval do farnost na rzne slvenia spolu s preovskm arcibiskupom metropolitom Jnom Babjakom SJ. Poas svojej duchovnej sluby bol blzkym spolupracovnkom aj biskupa Jna Hirku, potom biskupa Ivana Ljavinca i biskupa Ladislava Huka. Od roku 2012 bol v opatere sestier sluobnc Nepokvrnenej Panny Mrie v Dome sv. Kozmu a Damina v Preove. Dokia mohol, denne slvil svt liturgiu za asistencie bohoslovca v pastoranom ronku. Jeho obbenou modlitbou bola denn modlitba asoslova (liturgie hodn) a modlitba svtho ruenca a Korunky Boieho milosrdenstva.

 

Vladyka Koi bol poslednm biskupom Grckokatolckej cirkvi u ns, ktor si ivo pamtal likvidciu Grckokatolckej cirkvi v roku 1950, kedy bol grckokatolckym seminaristom v Preove. Po cel svoj ivot bol vernm Pnovm sluobnkom. Jeho svedectvo lsky k Bohu a ku Kristovej cirkvi, Grckokatolckej cirkvi, svedectvo jeho viery a vernosti poslaniu, pre ktor si ho Boh vyvolil, me by prkladom a povzbudenm pre seminaristov, kazov i laickch veriacich. V jeho ivote bolo mon uvidie, e v ndeji vzkriesenia sa d prekona vetko. Vo vetkch protivenstvch a utrpeniach mal pevn ndej, e Boh, ktormu vdy dveroval, riadi n ivot. Jeho biskupskm heslom bolo zvolanie: Mj Jei, Milosrdenstv!

 

Posledn roky u nemohol sm chodi, ale iba na vozku s doprovodom, avak mal vdy jasn myse a dobr pam.

 

V lete v tomto roku (2019) vyla vo Vydavatestve Petra, n. o. v Preove kniha rozhovorov s nm s nzvom V ndeji vzkriesenia, v ktorej s zapsan jeho vne i smevn spomienky, a to aj v kontexte novodobch dejn Grckokatolckej cirkvi na naom zem. Je to vemi vzcna sas pamte Grckokatolckej cirkvi, pretoe ide o rozhovor so vzcnou osobnosou, ktorou bezpochyby otec biskup Jn Eugen Koi bol.


Prehadn ivotopis Mons. Jna Eugena Koia:
Narodil sa 25. jna 1926 v grckokatolckej rodine dedinskho kolesra v Pozdiovciach.
Sviatos krstu a myropomazania prijal v grckokatolckom chrme v Lakovciach.
Ako dvojron sa spolu s rodimi a srodencami presahoval do Vojc.
Maturoval v roku 1946 na Uiteskej akadmii v Michalovciach.
V kolskom roku 1946/1947 uil na Zkladnej kole v Malej Tni.
V oktbri 1947 bol prijat do grckokatolckeho kazskho seminra a na Vysok bohosloveck kolu v Preove.
Po opusten seminra, ktor u bol v rukch ttu a pravoslvnych, v aprli 1950 sa v mji 1950 zamestnal v utrni na stavbe cementrne v Bystrom.
V lete 1950 sa zamestnal v msopriemysle v Trebiove.
Od septembra 1950 do 31. decembra 1953 bol na viacerch miestach v PTP: pri vstavbe elezninej trate na Szave, v lese vo vojenskom okruhu Libav, na stavbe v Lznch Jesenk, na vojenskej ple v Plumlove pri Prostĕjove a nakoniec v uhonch achtch v Orlovej a v Karvinej.
1. janura 1951 prijal neverejne, po skorom rozhodnut biskupa Pavla Petra Gojdia OSBM, v nemocninej kaplnke v Roave z rk roavskho biskupa Rberta Pobonho kazsk vysviacku.
Od janura 1954 do 27. jla 1955 bol expedientom v pekrni vo Vranove nad Topou a tajne vykonval kazsk slubu na rznych miestach.
Od 27. jla 1955 do 7. februra 1958 sa ukrval na rznych miestach, z toho najdlhie, dvadsadva mesiacov, v Lone. Po veeroch a v noci tajne vykonval kazsk slubu na rznych miestach.
7. februra 1958 ho chytili pri tajnej vube nboenstva v Dbravke. Po niekokch sdnych pojednvaniach bol odsden na tyri roky, z ktorch vaka amnestii odsedel dva roky. Zrove stratil obianske prva a mal zkaz pobytu v Preovskom a Koickom kraji na p rokov. Poas vyetrovania bol vo vzeniach v Preove, Ilave, Hradci Krlov, v Prahe Ruzynĕ a v Prahe na Pankrci. Ako vze potom pracoval na achte v Rtynĕ v Podkrkono.
7. februra 1960 bol na zklade amnestie prepusten z vzenia.
Po skonen vzenia sa v marci 1960 zamestnal najprv na stavbe nemocnice v Bardejove, ale u od aprla 1960 do 30. aprla 1968 pracoval v Plynostave Pardubice. Odtia pravidelne cestoval na vchodn Slovensko, kde tajne vykonval kazsk slubu na rznych miestach.
3. decembra 1967, po konzultcii s generlnym vikrom Ivanom Ljavincom a po jeho presviedan, prijal tajne biskupsk vysviacku v Brne z rk tajnho biskupa Felixa Davdka. V podzemnej cirkvi potom tajne vysvtil jednho biskupa a niekokch kazov.
Tri mesiace mj, jn a jl v roku 1968 bol na zklade vzvy otca arcibiskupa Gabriela Bukatka osobnm tajomnkom internovanho biskupa Vasia Hopka v Oseku.
Jedens mesiacov, od 1. augusta 1968 do 30. jna 1969, bol sprvcom farnosti Klenov.
Dvadsajeden rokov a tri mesiace, od 1. jla 1969 do 30. septembra 1990, bol ceremonirom a akturom na Grckokatolckom ordinarite/biskupstve v Preove. Odtia kazsky vypomhal v mnohch farnostiach.
Od 1. oktbra 1990 do 18. janura 1993 bol sprvcom farnosti uro.
Od 18. janura 1993 do 15. marca 1996 bol riaditeom Biskupskho vikaritu v Prahe.
Po 15. marci 1996, ke bol zriaden Prask apotolsk exarcht, ho prv prask apotolsk exarcha Mons. Ivan Ljavinec vymenoval za svojho generlneho vikra (protosynkela), ktorm bol a do 24. aprla 2003, ke bol za druhho praskho apotolskho exarchu vymenovan Mons. Ladislav Huko. Aj ten ho vak vymenoval za svojho generlneho vikra. Otec Jn Eugen Koi sa vak o krtky as tejto sluby zriekol.
23. marca 2002 ho ppe Jn Pavol II. vymenoval za ppeskho prelta (Mons.) za jeho zsluhy a obetav prcu pre Grckokatolcku cirkev.
24. aprla 2004 bolo zverejnen biskupsk svtenie Mons. Jna Eugena Koia a bol ppeom Jnom Pavlom II. vymenovan za titulrneho abrittskho biskupa a za pomocnho biskupa pre Prask apotolsk exarcht.
15. mja 2004 prijal v Katedrle sv. Klementa v Prahe biskupsk vysviacku sub conditione. Hlavnm svtiteom bol vtedaj apotolsk exarcha Srbska a iernej Hory Djura Dudar a spolusvtitemi boli preovsk eparchilny biskup, teraj arcibiskup metropolita Jn Babjak SJ a prask apotolsk exarcha Ladislav Huko.
7. oktbra 2006 ppe Benedikt XVI. prijal odstpenie vladyku Jna Eugena Koia z aktvnej sluby z dvodu veku. To u mal osemdesiat rokov. Tak sa stal emeritnm biskupom.
V lete 2010 priiel do Preova, kde bval na Grckokatolckom arcibiskupskom rade.
17. decembra 2012 bol prijat do Domu sv. Kozmu a Damina v Preove.
4. decembra 2019, zaopatren sviatosami, odovzdal svoju duu Pnovi v Dome sv. Kozmu a Damina v Preove.
 

V prlohe njdete parte.

Prlohy

Synoda 2021 - 2023
Dnes
17. mj 2024 (piatok) Gizela
Svt da: Svt apotol Andronik a spolonka.
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1513980 (35 %)
me by
1387818 (32 %)
nepi
1404603 (33 %)
Hlasy: 4306401
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX