Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Pi sa bohatstvom a si hrd na svojich predkov? Chbi sa svojm majetkom, krsou tela a aj tm, o si u teba ostatn obdivuj? Kde s teraz t, ktor zastvali najvyie rady, kde s vodcovia nrodov, kde s vojvodcovia a sebavedom vldcovia? i nie s vetci len prachom? i nie je vetko pominuten, neskuton ako rozprvka? i nezostalo z nich len zopr kost? Pozri sa na ich hroby! Me rozozna, kto bol sluhom a kto pnom, kto bol boiakom a kto bohom, kto bol vzdelan a kto bol bez vzdelania?
sv. Bazil Vek
Grckokatolcka teologick fakulta
GMC BARKA - Juskova Voa
Facebook grkatpo
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

10.12.2020 | TK KBS, RV zk, ml; pz | tanos(741)
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Rok sv. Jozefa je prleitosou naerpa Boiu milos cez odpustky

Rok sv. Jozefa je prleitosou naerpa Boiu milos cez odpustky

Vatikn 9. decembra (RV) Svt Otec Frantiek vyhlsil osobitn Rok sv. Jozefa. Prslun apotolsk list Patris corde (S otcovskm srdcom) podpsal 8. decembra, presne 150 rokov od vyhlsenia svtho Jozefa za patrna celej Cirkvi ppeom Piom IX. v roku 1870. Pri prleitosti Roka sv. Jozefa ppe Frantiek prostrednctvom dekrtu Apotolskej penitencirie udelil monos zskania plnch odpustkov za rozlinch prleitost.
 
Dekrt Apotolskej penitencirie s podpismi hlavnho penitecira kardinla Maura Piacenzu a regensa Mons. Krzysztofa Nykiela je pozvanm pre veriacich vyui obdobie, ktor potrv do 8. decembra 2021, na denn posilovanie svojho ivota viery v uskutoovan Boej vle naplno, poda vzoru svtho Jozefa: Vetci veriaci tak bud ma monos usilova sa prostrednctvom modlitieb a dobrch skutkov, aby za pomoci sv. Jozefa, hlavy nebeskej rodiny z Nazareta, nadobdali techu a avu od akch udskch a socilnych sen, ktor dnes postihuj sasn svet.
 
pln odpustky sa udeuj za bench podmienok (sviatostn spove, eucharistick prijmanie a modlitba na mysel Svtho Otca) tm veriacim, ktor sa s duchom strniacim sa akhokovek hriechu zastnia na prevan Roka sv. Jozefa pri urench prleitostiach a urenm spsobom.
 
Oficilny preklad dekrtu bud publikova jednotliv miestne cirkvi. Pre strun obraz mono z jeho obsahu uvies, e odpustky sa udeuj naprklad tm, ktor bud aspo 30 mint meditova o modlitbe Oten alebo sa zastnia na duchovnej obnove trvajcej aspo jeden de, ktorej sasou je meditcia o sv. Jozefovi.
 
alej tm, ktor poda prkladu sv. Jozefa vykonaj telesn alebo duchovn skutok milosrdenstva. Tie rodinm alebo snbencom, ktor sa bud spolu modli ruenec. Podobne tm, ktor dennodenne zveria svoju innos do ochrany sv. Jozefa a kadmu veriacemu, ktor bude modlitbami prosi o prhovor remeselnka z Nazareta, aby ten, kto had prcu, mohol njs zamestnanie a aby prca vetkch bola dstojn.
 
plne odpustky zskaj aj veriaci, ktor sa na prhovor sv. Jozefa bud modli za Cirkev trpiacu prenasledovanm zvonka i zvntra (ad intra a ad extra) a za avu vetkch kresanov, ktor znaj akkovek formu prenasledovania. Ak patria k latinskmu obradu, urobia tak Litniami k sv. Jozefovi, v prpade byzantskho obradu Akatistom k sv. Jozefovi (alebo jeho asou), prpadne inou modlitbou k sv. Jozefovi vlastnou ich liturgickej tradcii.
 
Dekrt predklad na inpirciu postoje inch svtch: Sv. Terzia z Avily povaovala sv. Jozefa za ochrancu pre vetky ivotn okolnosti. Sv. Jn Pavol II. sa vyjadril, e postava sv. Jozefa vo svetle tretieho kresanskho tiscroia nadobda pre Cirkev v sasnosti mimoriadny vznam (Apot. exhort. Redemptoris custos, 32). V texte dekrtu alej tame: Aby sme znovupotvrdili univerzlnos patrontu sv. Jozefa nad Cirkvou, ako prdavok k vyie uvedenm prleitostiam, Apotolsk penitenciria udeuje plne odpustky veriacim, ktor sa pomodlia akkovek legitmne schvlen modlitbu alebo kon cty ku sv. Jozefovi, naprklad K tebe sa utiekame, sv. Jozef, osobitne pri prleitosti 19. marca a 1. mja, na sviatok Svtej rodiny Jeia, Mrie a Jozefa, v Nedeu sv. Jozefa (poda byzantskej tradcie), v 19. de kadho mesiaca i v kad stredu de zasvten pamiatke svtca poda latinskej tradcie.
 
V aktulnom kontexte zdravotnej pohotovosti sa dar plnch odpustkov osobitne roziruje na seniorov, chorch, zomierajcich a na vetkch tch, ktor z oprvnench dvodov nemaj monos vyjs z domu a ktor s duchom vzdialenm od akhokovek hriechu a s myslom splni, hne ako to bude mon, tri ben podmienky, doma alebo tam, kde sa povinne zdriavaj, vykonaj zbon skutok na poes sv. Jozefa techy chorch a patrna dobrej smrti obetujc s dverou Bohu bolesti a problmy svojho ivota.

Synoda 2021 - 2023
Dnes
15. mj 2024 (streda) ofia
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1512927 (35 %)
me by
1386751 (32 %)
nepi
1403600 (33 %)
Hlasy: 4303278
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX