Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Nech sa nikto nehanb vyzna svojho ukriovanho Krista a nech v plnej dvere poznamen svoje elo znakom kra. Pretoe znak kra je postrachom pre diabla a peaou pre veriaceho, liei nemoc, protiv sa zlmu duchu.
sv. Cyril
Grckokatolcka teologick fakulta
GMC BARKA - Juskova Voa
Facebook grkatpo
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

30.01.2023 | Michal Pavliinovi | tanos(650) | Foto
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Apotolsk nuncius na Slovensku sa zastnil oslv 15. vroia zriadenia Grckokatolckej metropolie na Slovensku

Apotolsk nuncius na Slovensku sa zastnil oslv 15. vroia zriadenia Grckokatolckej metropolie na Slovensku

V sobotu 28. janura si duchovenstvo a veriaci Grckokatolckej cirkvi pripomenuli v katedrle sv. Jna Krstitea v Preove 15. vroie od reorganizcie tejto cirkvi a jej povenia na metropolitn stupe. Slvnostnej archijerejskej svtej liturgii predsedal vladyka Peter Rusnk, apotolsk administrtor sede vacante Preovskej archieparchie, spolu snm koncelebroval a homliu ohlsil Mons. Nicola Girasoli, apotolsk nuncius na Slovensku a pribline dve desiatky biskupov zo Slovenska a zahraniia.
 
V vode svtej liturgie privtal Mons. ubomr Petrk, delegt ad omnia Preovskej archieparchie, vetkch prtomnch biskupov, kazov, rehonkov a rehonky, predstaviteov ttnej sprvy, samosprvy zo Slovenska a z Maarska, predstaviteov akademickej obce a vetkch veriacich prtomnch i u priamo v katedrle, ale aj pri televznych obrazovkch a rdioprijmaoch. Priamy prenos zo slvnosti vysielala ttna televzia RTVS a Rdio Lumen.
 
V homlii apotolsk nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli, vyjadril vek rados z toho, e me ako zstupca Svtho Otca Frantika by prtomn na slvnosti. Povenie Grckokatolckej cirkvi na metropolitn stupe pred ptnstimi rokmi, oznail za vek mtu, ale aj nov zaiatok pre miestnu cirkev. Pripomenul aj dlh cestu utrpenia Grckokatolckej cirkvi a grckokatolckeho spoloenstva na Slovensku, ktor vdy zachovalo vernos, a to obzvl᚝ poas dlhho obdobia nboenskej neslobody, kedy mnoh veriaci znali vek utrpenia a tvrd prenasledovanie a po muenctvo. V homlii vyzdvihol aj viac ako 14 ron pastoran vedenie metropolitnej cirkvi a Preovskej archieparchie emeritnm arcibiskupom Jnom Babjakom SJ. Celej cirkvi adresoval aj tieto slov vanosti: V mene Svtho Otca Frantika, ktorho pokorne zastupujem na Slovensku, vm znovu opakujem: akujem. Ppe Frantiek je hrd na vs vetkch, na spsob, akm si zachovvate, ijete a ohlasujete vieru. akujem a pokraujte v tom s rovnakm nadenm.
 
V zvere slvnosti pretal ubomr Petrk pozdravn list, ktor bol zo slvnosti adresovan Svtmu Otcovi Frantikovi a nsledne zaznelo viacero akovnch prhovorov. Apotolsk nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli odovzdal vladykovi Petrovi medailu od Svtho Otca Frantika so slovami, e vetci veriaci si zaslia rovnak medailu a obdiv a vaku za to, s akou vernosou a oduevnenm zachovvaj a odovzdvaj vieru alm genercim.
 
Mons. Bernard Bober, koick arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska vyzdvihol vytrvalos, vernos a ohromn regeneran Boiu silu, ktorou Grckokatolcka cirkev oplva. Ani ostr sekery komunizmu ju nerozsekali, a verm, e ani ahostajnos liberlneho relativizmu neudus tto nau, opakujem nau cirkev byzantskho obradu, ktor cel Katolcku cirkev na Slovensku zobdza a ah k vej angaovanosti a obetavosti. Povzbudzujce slov predsedu KBS vyvrcholili pozvanm k jednote a vzjomnej inpircii medzi naimi cirkvami a farskmi spoloenstvami, lebo ke bratia dobre ij pospolu motivuj aj neveriacich.
 
Biskup vchodnho ditriktu Evanjelickej cirkvi augsburskho vyznania na Slovensku Peter Miho poukazujc na evanjeliov sta o Kristovom premenen na hore Tbor, zdraznil, e v kadej cirkvi by mali by prtomn tri stnky. Prvm je stnok litugie, ktor je akmsi charakteristickm obradovm znakom cirkvi, druh stnok martrie svedectva a tret stnok diakonie sluby. Biskup Miho povedal, e za 15 rokov metropolitnho zriadenia vnma Grckokatolcku cirkev ako vemi sa posunula a rozvja sa vo vetkch troch spomnanch smeroch.
 
Nakoniec sa prihovoril vladyka Peter Rusnk, ktor prirovnal ivot Grckokatolckej cirkvi k ivotu Jeia Krista. Rozmer Ducha, vody a krvi bol prtomn v Jeiovom ivote a rovnako bol a je prtomn v Grckokatolckej cirkvi, ktor si prela svojou smrou aj zmtvychvstanm. Kristu ako vini jej dval vzrast a rozmach, s Kristom spolone trpela a krvcala, zomrela a vstala z mtvych. Vladyka alej zacitoval alm 128, ktor me by charakteristickm vyjadrenm ivota naej cirkvi.
 
Svt liturgiu spevom doprevdzal kazsk zbor sv. Jna Damaskho, ktor bol doplnen bohoslovcami zo Zboru sv. Romana Sladkopevca.
 
Sprievodn program oslv 15. vroia reorganizcie Grckokatolckej cirkvi na Slovensku zaal u v piatok 27. janura medzinrodnou vedeckou konferenciou, ktor sa uskutonila na pde Grckokatolckej teologickej fakulty Preovskej univerzity a zakonen bol slvenm svtej liturgie v grckom jazyku, ktorej v pondelok 30. janura v Katedrle sv. Jna Krstitea predsedal vladyka Manuel Nin OSB, apotolsk exarcha z Grcka.
 
 
 

 

Synoda 2021 - 2023
Dnes
14. mj 2024 (utorok) Bonifc
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1512037 (35 %)
me by
1385888 (32 %)
nepi
1402752 (33 %)
Hlasy: 4300677
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX