Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov
Menu
Citát
Keď démoni vidia, že nedbáme o veci tohto sveta, a neželáme si nenávidieť pre nich ľudí a odpadnúť od lásky, vtedy povzbudzujú proti nám ľudské klebety, aby sme neznesúc urážky, začali nenávidieť klebetníkov.
sv. Maxim Vyznávač (+ 662)
GMC BARKA - Juskova Voľa
Gréckokatolícka teologická fakulta
Facebook grkatpo
Úvod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Správy

23.05.2023 | Štefan Kopčák | Čítanosť(1042) | Foto
Vytlačiť na tlačiarni | Poslať ako tip známemu

Vladyka Peter Rusnák posvätil pamätnú izbu bl. biskupa mučeníka Vasiľa Hopka

Vladyka Peter Rusnák posvätil pamätnú izbu bl. biskupa mučeníka Vasiľa Hopka

V nedeľu 21. mája prijal pozvanie do farnosti Davidov k sviatku Nanebovstúpenia Pána vladyka Peter Rusnák, apoštolský administrátor Prešovskej archieparchie. Odpustová slávnosť bola obohatená o posviacku bývalej farskej budovy, v ktorej je umiestnená pamätná izba biskupa a mučeníka Vasiľa Hopka. Svätú liturgiu za hojnej účasti veriacich s vladykom koncelebroval protosynkel Bratislavskej eparchie Vladimír Skyba a kňazi pochádzjúci z Davidova.
 
Na úvod privítal vladyku Petra starosta obce Jozef Vaľko, ktorý vyzdvihol jedinečnosť tejto chvíle. Potom miestny presbyter Štefan Kopčák privítal vladyku Petra, i všetkých prítomných, poukázal na silu svedectva a obety svätých a mučeníkov cirkvi a ich prínos pre budovanie viery cirkvi. Krátko predstavil históriu starobylej budovy zo začiatku 20. storočia i jej obnovu v roku 2019.
 
Budova bývalej gréckokatolíckej ľudovej školy, v ktorej učil neskorší účastník 2. svetovej vojny Ján Jacko Lysák, generál in memoriam, slúžila neskôr ako farský úrad. Práve táto budova bola svedkom veľkých chvíľ cirkvi, násilného odvedenia kňaza o. Juraja Bujňáka štátnou mocou v roku 1951, ale aj jeho návratu v roku 1968.
 
Za jeho pôsobenia do farnosti často prichádzal prešovský pomocný biskup a mučeník Vasiľ Hopko. V pamätnej izbe, v ktorej často osobne trávil čas, sa nachádzajú originálne artefakty z jeho života, písomnosti, fotografie, momentálne aj jeho osobné liturgické rúcho, väzenské šaty, kríž darovaný jeho rodákmi a iné vzácne predmety.
 
Vladyka Peter v homílii poukázal na vieru, ktorá má vytrvať až do konca. Nestačia pekné obrázky z detstva, zo svätého prijímania, a potom, postupom času, u mnohých veriacich už viera upadá a stráca sa. Slová sv. Pavla „vieru som zachoval, beh som dokončil“, majú byť hlboko vryté ako veľký odkaz skutočného zápasu viery.
 
Svätú liturgiu spevom doprevádzal zbor Chrysostomos pod vedením Anny Maťašovej z Vranova nad Topľou i miestna kantorka Oľga Hudacká.
 
V závere slávnosti miestny farár poďakoval Bohu za dar jeho milostí, ktorá pôsobila i počas tejto vzácnej jedinečnej duchovnej slávnosti, poďakoval vladykovi Petrovi za jeho účasť, homíliu i posvätenie budovy s pamätnou izbou blaženého Vasiľa, za vzácne chvíle strávené počas slávení a tiež všetkým prítomným.

Synoda 2021 - 2023
Kalendár
PonUtoStrŠtvPiaSobNed
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Anketa
Páči sa Vám dizajn našej web-stránky?
veľmi
1558376 (35 %)
môže byť
1431340 (32 %)
nepáči
1448742 (33 %)
Hlasy: 4438458
Už ste hlasovali!
TKKBS
Slovo
Rádio Lumen
TV LUX