Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov
Menu
Citát
Iba s Ježišom je možné, aby v nás stále žil nový človek, až potom sa rozplynie pach dymu sveta, ktorý omamuje našu dušu.
Chiara Lubichová
Gréckokatolícka teologická fakulta
GMC BARKA - Juskova Voľa
Facebook grkatpo
Úvod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Správy

27.08.2023 | Tomáš Michal Babják | Čítanosť(542)
Vytlačiť na tlačiarni | Poslať ako tip známemu

V Jurkovej Voli udelili „in memoriam“ titul čestného občana obce, gréckokatolíckemu kňazovi Mariánovi Jánovi Potašovi, OSBM

V Jurkovej Voli udelili „in memoriam“ titul čestného občana obce, gréckokatolíckemu kňazovi Mariánovi Jánovi Potašovi, OSBM

V sobotu 19. augusta v gréckokatolíckom Chráme Narodenia Presvätej Bohorodičky, sa uskutočnila ďakovná svätá liturgia pri príležitosti 450. výročia prvej písomnej zmienky o obci Jurkova Voľa a 150.výročia od posvätenia gréckokatolíckeho chrámu, ktorú za hojného počtu veriacich celebroval Mons. Ľubomír Petrík, vikár prešovskej archieparchie.
 
V homílii povedal, že tak, ako kričali k Ježišovi dvaja slepci, aj my potrebujeme Boha prosiť. Keby nám Pán pomohol bez našich prosieb, namýšľali by sme si, že je to z ľudskej moci a kradli by sme Bohu slávu. V kontexte výročia obce a chrámu pripomenul, koľko generácií sa v tomto chráme modlilo a zakúsilo, že Boh im dal svetlo, aby boli schopní milovať.
 
Poobede sa v areáli obecného úradu uskutočnil aj slávnostný akt odovzdávania cien rodákom obce a tým, ktorí sa zaslúžili o rozvoj obce Jurkova Voľa.

Čestné občianstvo za šírenie horlivej viery v dobe totality a aktívnu duchovnú službu, bolo udelene „in memoriam“ JUDr. Mariánovi Jánovi Potašovi OSBM, redaktorovi, spisovateľovi, dlhoročnému provinciálovi Baziliánov, trpiteľovi za vieru, ktorý v rokoch 1970-1990 bol duchovným správcom filiálnej obce Jurkova Voľa .

Cenu prevzal bazilián Pavol Peter Haľko,OSBM, exorcista archieparchie, ktorý v závere okrem poďakovania zaspomínal na strastiplnú životnú cestu jeromonacha Mariána Potaša, s ktorým túto obec i sám navštevoval.
Súčasťou slávnostného programu bolo aj uvedenie prvej knižnej publikácie JURKOVA VOĽA A JEJ PREMENY, ktorú do života uviedli gréckokatolícky vikár Ľubomír Petrík a prednosta Okresného úradu vo Svidníku Michal Iľkanin.

Synoda 2021 - 2023
Kalendár
Anketa
Páči sa Vám dizajn našej web-stránky?
veľmi
1558332 (35 %)
môže byť
1431282 (32 %)
nepáči
1448687 (33 %)
Hlasy: 4438301
Už ste hlasovali!
TKKBS
Slovo
Rádio Lumen
TV LUX