Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov
Menu
Citát
„Knihám o poľnohospodárstve,“ píše sv. Bazil Veľký,“ rozumie iba poľnohospodár. Knihám o hudbe rozumie iba hudobník. Kto však môže rozumieť duchovným knihám? Odpoveď je jednoduchá: iba ten, kto má Svätého Ducha. Svätého Ducha nemôže mať ten, kto sa dal iba do štúdia a pestuje iba exegézu. Svätý Duch je daný tým, ktorí majú čisté srdcia. Preto len tí, ktorí plnia Boží zákon a denne sa očisťujú, prenikajú denne a hlbšie do zmyslu Svätého písma.
GMC BARKA - Juskova Voľa
Gréckokatolícka teologická fakulta
Facebook grkatpo
Úvod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Správy

27.12.2023 | Rastislav Daňo, Timotej Paločko | Čítanosť(931) | Foto
Vytlačiť na tlačiarni | Poslať ako tip známemu

V Prešove udelil vladyka Peter Rusnák nižšie svätenia

V Prešove udelil vladyka Peter Rusnák nižšie svätenia

V stredu 27. decembra na sviatok svätého apoštola, prvomučeníka a archidiakona Štefana udelil vladyka Peter Rusnák v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove nižšie svätenia – postriženije a poddiakonát seminaristom štvrtého a piateho ročníka. Slová vladyku Petra: „Synovia, služba čteca je prvým stupňom kňazstva,“ si vypočuli kandidáti: Robert Baľo z Brusnice, David Chripák z Volice, Kristián Čintala z Poše a Rastislav Daňo z Hrabského.
 
Obrad svätenia sa začal trojitým požehnaním vladyku Petra, ktorý sa modlil a vkladal ruky na hlavy svätencov. Súčasťou obradu bolo odovzdávanie sviečok, symbolizujúcich svetlo, ktoré nesú do sveta. Nasledovala modlitba svätencov – zvyčajného začiatku spolu s tropármi.

Po modlitbách nasledoval akt samotného postrihnutia, kedy svätiteľ odstrihol časť vlasov každému svätencovi, pričom sa modlil: „Postrihájetsja ráb Božíj (meno), vlásy hlavy svojejá vo imja Otca i Syna i Svjatáho Ducha. Amiň.“
 
Potom vladyka kládol na svätencov malý felón a žehnal im vkladaním rúk na hlavy. Nasledovalo slávnostné odovzdanie liturgickej knihy – apoštolára, do rúk svätencov, z ktorého bolo proklamované Sväté písmo. Vladyka následne požehnal liturgické odevy, stichariony, ktoré si obliekli novoustanovení čteci.
 
V tomto obrade pokračovalo poučenie svätencov po ktorom zaznelo slávnostné Axios - je hodný.
 
Okrem ustanovenia nových čitateľov Prešovskej archieparchie, udelil vladyka Peter aj ďalší stupeň nižších svätení – poddiakonát, ktorý prijali títo svätenci: Marián Baran z Banského, Samuel Malik z Kolonice, Samuel Novický z Prešova, Michal Onderko z Bardejova, Kamil Oravec zo Spišského Štvrtku, Dávid Siroka z Kapišovej a Jakub Šimko zo Šarišského Jastrabia.

Obrad začal trojitým žehnaním hlavy svätenca a modlitbou po ktorej nasledovala ekténia.
 
Následne sa priniesla rukoumývateľnica s vodou a lentión. Každý svätenec pobozkal rukoumývateľnicu a ruku biskupa, ktorý im prevesil lentión cez plece. Svätenec lial vodu na ruky svätiteľa a trikrát opakoval: „Jelícy virniji.“
Nasledovala archijerejská svätá liturgia, ktorú slávil vladyka Peter Rusnák spolu s predstavenými kňazského seminára, predstaviteľmi teologickej fakulty, principálmi a všetkými prítomnými.
 
V homílii vladyka, okrem iného, vyrozprával príbeh o charitatívnej služobníčke, ktorej bolo povedané pri pochybnostiach o svojej službe aby si odpovedala na jednoduchú otázku: „Sú tu oni kvôli tebe alebo ty kvôli nim?“ Tieto slová zarezonovali v srdciach nových služobníkov Cirkvi, keďže sa tým nesie celé kňazstvo. Sú to slová do života a služby.
 
Na konci liturgie sa poďakovali novoustanovení svätenci vladykovi za vovedenie do služby poddiakona a čteca. Nezabudli ani na svojich predstavených, principálov a ich rodiny, ktorí sa podieľajú na ich formácii na ceste ku kňazstvu.
 

Synoda 2021 - 2023
Dnes
23. október 2024 (streda) Alojzia
Liturgické čítania:
Kalendár
PonUtoStrŠtvPiaSobNed
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Anketa
Páči sa Vám dizajn našej web-stránky?
veľmi
1671440 (35 %)
môže byť
1543908 (32 %)
nepáči
1560601 (33 %)
Hlasy: 4775949
TKKBS
Slovo
Rádio Lumen
TV LUX