Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Mme strach pred smrou a pritom sa nebojme hriechu. Mal deti sa boja straidiel, ale neboja sa oha a ke sa im naskytne prleitos natiahnu ruku k zaplenej svieke, nioho sa neobvaj a ju tam aj naahuj... Nekodn maska straidla ich stra a toho, o je u v samotnom princpe stran oha, sa neboja. Tak ja my sa bojme smrti, ktor je nekodnou maskou a nebojme sa hriechu, ktor je skutone stran a podobne ako ohe zoiera nae svedomie.
sv. Jn Zlatosty
Facebook grkatpo
GMC BARKA - Juskova Voa
Grckokatolcka teologick fakulta
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

17.04.2024 | Peter Cap | tanos(488)
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

V seminri si iaci otestovali svoje vedomosti z Biblie

V seminri si iaci otestovali svoje vedomosti z Biblie

Grckokatolcky kazsk seminr v Preove sa stal v utorok 16. aprla miestom konania 22. ronka Biblickej olympidy v Preovskej archieparchii. V kaplnke seminra astnkov vazov protopresbyterskch kl  a preovskho arcibiskupa metropolitu vladyku Jona privtal o. Peter Cap, riadite Dieczneho katechetickho radu Preovskej archieparchie. Stretnutie zaalo v kaplnke seminra spolonou modlitbou Molebenu k bl. biskupovi Gojdiovi, ktor viedol o. Jozef Harvilko, piritul kazskho seminra.
 
V biblickej olympide /BO/ sa v 1. kategrii /5. 9. ronk Z/ stretlo 15 drustiev zastupujcich svoj protopresbytert a v 2. kategrii S 5 drustiev. Po vodnej modlitbe saiaci 1. kategrie zostali v kaplnke a vypouli si katechzu. Poas nej saiaci z 2. kategrie si prezreli video nahrvky ako jednej zo sanch loh, ktor si doma pripravili. Po skonen si to zopakovali saiaci z 1. kategrie a potom sa obe kategrie pustili do ostatnch sanch loh pod dohadom odbornch port, ktorm predsedali SSLic. ubo Pavliinovi a prof. ThDr. Daniel Slivka, PhD z Grckokatolckej teologickej fakulty v Preove. Predmetom pre tdium BO v tomto kolskom roku boli Kniha Genezis 12-36, Kniha Daniel 1-6; 13, alm 27 a Evanjelium poda Jna. Spolon tma vybranch knh: Vytrva vo viere
 
Vazom sa v 1. kategrii (5. 9. ronk Z) stalo drustvo z CZ sv. Egdia v Bardejove, na druhom mieste skonilo drustvo zo Z Hanuovce nad Topou a na treom mieste drustvo zo Z s M Plavnica.
 
V 2. kategrii S prv miesto obsadilo drustvo z Gymnzia L. Stὃckella v Bardejove, druh miesto drustvo z Gymnzia sv. Jna Zlatosteho v Humennom a tretie miesto drustvo z Gymnzia bl. biskupa Gojdia v Preove. Obe vazn drustv z oboch kategri bud reprezentova Preovsk archieparchiu na celoslovenskom kole.
 
 
Scnky 1. kategria (5. 9. ronk Z)
Protopresbytert Bardejov CZ sv. Egdia Bardejov,    Protopresbytert Giraltovce Z Okrhle, Protopresbytert Hanuovce nad Topou Z Hanuovce nad Topou, Protopresbytert Hrabsk Z Krulov, Protopresbytert Humenn Z s M Koarovce, Protopresbytert Medzilaborce Z Duchnoviova Medzilaborce, Protopresbytert Orlov Z Plvnica, Protopresbytert Poprad S sv. Jna Pavla II. Poprad, Protopresbytert Preov Z Bajkalsk Preov,  Protopresbytert Sabinov Z Komenskho Lipany, Protopresbytert Snina Z Komenskho Snina, Protopresbytert Star ubova Z s M Kamienka, Protopresbytert Stropkov Z s M Bukovce, Protopresbytert Svidnk CZ sv. Juraja Svidnk a Protopresvytert Vranov nad Topou emern Z Saurov.
 
2. kategria S
Protopresbytert Bardejov Gymnzium L. Stὃckela Bardejov, Humenn Gymnzium sv. Jna Zlatosteho Humenn, Protopresbytert Preov Gymnzium bl. biskupa Gojdia Preov, Protopresbytert Sabinov Gymnzium Lipany a Protopresbytert Snina CS sv. Cyrila a Metoda Snina.
 
Biblick olympidu organizuje Ministerstvo kolstva, vskumu a vvoja mldee Slovenskej republiky  a Konferencia biskupov Slovenska cez Katolcke pedagogick a katechetick centrum, n.o. spolu s jednou z diecz. V tomto kolskom roku je to Spisk diecza. Do BO sa zapjaj trojlenn drustv, ktor reprezentuj svoju kolu. Postupne cez triedne, kolsk, protopresbytersk/okresn a archieparchilne/krajsk kol sa vazi z oboch kategri stretvaj na celoslovenskom kole. Odborn komisia pre BO priprav niektor zo starozkonnch  a novozkonnch knh, ktor s predmetom tdia. Jednou zo sanch loh v oboch kategrich je pripravi scnku z biblickch knh, kde v 1. kategri s kritria zameran na jej dobovos, km v 2. kategrii ide o biblick odkaz pre sasnos.
 

Synoda 2021 - 2023
Dnes
13. mj 2024 (pondelok) Servc
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1511285 (35 %)
me by
1385237 (32 %)
nepi
1402058 (33 %)
Hlasy: 4298580
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX