Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Jedna mylienka loveka m viu hodnotu ne cel svet, preto iba Boh je jej hoden.
sv. Jn z Kra
Grckokatolcka teologick fakulta
Facebook grkatpo
GMC BARKA - Juskova Voa
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

26.09.2019 | Informan stredisko Preovskej archieparchie | tanos(2947) | Foto
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

V Dlhom Klove sa konal pohreb kaza Jozefa Zorvana

V Dlhom Klove sa konal pohreb kaza Jozefa Zorvana

V utorok 24. septembra sa v Dlhom Klove v Chrme Zosnutia Presvtej Bohorodiky uskutonili pohrebn obrady zosnulho grckokatolckeho kaza Jozefa Zorvana. V preplnenom chrme viedol na zaiatku modlitbu panychdy vladyka Peter Rusnk, bratislavsk eparcha. Nekrolg pretal Mons. ubomr Petrk, protosynkel Preovskej archieparchie (nekrolg v celom znen je na konci sprvy) a kondolenn list v mene Mons. Bernarda Bobera, arcibiskupa metropolitu Koickej arcidieczy pretal sdny vikr Mons. Peter Holec, v ktorom poakoval zosnulmu kazovi Jozefovi Zorvanovi zvl᚝ za slubu sudcu na Metropolitnom tribunli Koickej arcidieczy.
 
Zdun svt liturgiu slvil vladyka Jn Babjak, preovsk arcibiskup metropolita, spolu s nm koncelebrovalo vye 250 kazov a diakon. Na zdunej liturgii a pohrebnch obradoch sa zastnilo aj obrovsk mnostvo veriacich z farnost kde otec Jozef Zorvan psobil, ale aj z inch farnost, bval tudenti a laick posluchi z Grckokatolckej teologickej fakulty Preovskej univerzity i veriaci z Neokatechumentnej cesty a inch spoloenstiev.
 
V homlii vladyka Jn vyzdvihol vek horlivos a zanietenos otca Jozefa Zorvana, ktor prve tmito vlastnosami bol prkladom pre mnohch kazov i veriacich. A ani ak a zkern choroba, ktor vstpila do jeho ivota mu neubrala ni z jeho zpalu pre Krista, o vyzdvihol vladyka slovami: Vykroi za Kristom znamen obja kr a hrdinsky ho nies. Otec Jozef to majstrovsky dokzal. Objal kr a zjednoten s Kristom, primknut k nemu ho statone niesol niekoko rokov. Nereptal, ale priam akoval za Pnu Bohu. Do poslednej chvle bol pokojn a vyrovnan v oakvan Pnovho pozvania. A ono prilo v piatok 20. septembra, krtko po dosiahnut 51. roku jeho ivota. Vladyka v homlii vyzdvihol aj prnos nebohho otca Jozefa v oblasti novej evanjelizcie. Otec Jozef zaloil a viedol farsk evanjelizan bunky, ktor tak vemi pomhaj duchovnmu ivotu vo farnosti. Na predchdzajcom kazskom dni v mji v bazilike minor v utine sa delil s touto poehnanou prcou. Pozval som ho svedi prve preto, aby kazi m lepie mohli privdza k Pnu Bohu svojich veriacich, aby im pomhali dozrieva cez spoloenstvo, modlitbu, spevy a Boie slovo. Zaplil u viacerch kazov, ktor poda jeho vzoru zaloili farsk bunky aj vo svojich farnostiach. Tmto kazom bol stle k dispozci radou, prkladom, materilmi, ktor si pripravoval i povzbudenm. Vedel sa deli so svojimi sksenosami. Otec Jozef Zorvan bol pre mnohch kazov takm duchovnm starcom, ktor ich sprevdzal, formoval, povzbudzoval, duchovne zdvhal a motivoval. Aj preto ho vladyka Jn v homli dal za prklad: Bratia kazi a bohoslovci, zapamtajme si iariv prklad otca Jozefa, aby sme vetci boli horliv vo svojej kazskej slube, ako bol horliv on. no, dvajte prklad svojm horlivm ivotom vetkm uom, veriacim i neveriacim. Lebo kazsk povolanie je najdvernejie prejaven Boia lska voi lovekovi. Tmto povolanm sm Jei Kristus vekaz vol loveka do svojej sluby ohlasova Boiu lsku. V osobe otca Jozefa sa Pn Boh celkom strafil naiel v om plne oddanho a horlivho kaza.
 
Po zdunej svtej liturgii nasledoval obrad pohrebu kaza, ktormu dominovalo sedem kazskch modlitieb. Texty tchto modlitieb s pln ndeje a zrove aj kajcnosti a prosieb za duu nebohho brata kaza. Zveren smu modlitbu predniesol arcibiskup metropolita Jn a na jej konci pri trojnsobnom zvolvan Aleluja vylial olivov olej na elo zosnulho kaza, ako symbol nezmazatenho znaku Kristovho kazstva. Potom tvr zosnulho zakryli vozduchom (liturgickou prikrvkou) jeho brat otec Michal Zorvan a bratranec otec Jozef Maretta.
 
V zvere pohrebnho obradu sa prihovoril vladyka Peter Rusnk, bratislavsk eparcha. Pripomenul vek zanietenos otca Jozefa Zorvana do tdia Boieho slova. To o si robil tu na zemi, o a napalo vekou radosou a entuziazmom, ten ivot s Bom slovom, me by teraz pokrmom a me a ivi tam vo venosti, pri pohade na Jeia Krista z tvre do tvre, zdraznil vladyka Peter.
 
Truhla s telom bola nsledne vynesen z chrmu a na miestnom cintorne v Dlhom Klove bola uloen do hrobu.
 
Nekrolg
 
Otec ICLic. Jozef Zorvan, s prvom nosi nbedernk, sa narodil 16. augusta 1968 v Bratislave, v rodine Jozefa a Albety rod. Rusnkovej. Bol prvm krstencom naej obnovenej Grckokatolckej cirkvi v Bratislave. Mal dvoch starch srodencov brata Michala, ktor je kazom v Belovei, a sestru Mriu, ktor je rehonou sestrou Kongregcie kolskch sestier sv. Frantika. Detstvo a po skor mlados preil zva v Poprade. Stredn odborn uilite eleznin absolvoval v Koiciach. Po zkladnej vojenskej slube v roku 1989 bol prijat do kazskho seminra v Bratislave, kde zaal svoje teologick tdi na CMBF. Po zriaden grckokatolckeho kazskho seminra a Grckokatolckej bohosloveckej fakulty UPJ v Preove v roku 1990 pokraoval v prprave na kazstvo v kazskom seminri a na fakulte v Preove. 4. jna 1994 prijal sviatos manelstva s Janou rod. Truchanovou. Nsledne 19. jna 1994 prijal kazsk svtenie z rk otca biskupa Jna Hirku. Pn im poehnal tyri deti, dvoch synov Samuela a Jozefa a dve dcry Janu a Kristnu.
 
Jeho prvm psobiskom bola Porbka pri Humennom, kde psobil jeden rok. Nsledne ho otec biskup Jn Hirka poiadal, aby prijal miesto asistenta na Grckokatolckej bohosloveckej fakulte v Preove a vyuoval biblikum. Odbornm asistentom bol v rokoch 1995 2004. V tom ase tri roky psobil ako sprvca farnosti v Ruskej Novej Vsi a od roku 1998 do roku 2003 v Rafajovciach. Poas tchto rokov absolvoval tdi na PAT v Krakove a na KUL v ubline.
 
V roku 2003 ho teraj otec arcibiskup metropolita Jn Babjak SJ ustanovil protopresbyterom bardejovskho protopresbytertu a farrom v Bardejove. Tam psobil nasledujcich osem rokov do roku 2011. Jeho poslednm aktvnym kazskm psobiskom bola farnos Saurov a do jla tohto roku. V roku 2008 mu otec arcibiskup metropolita Jn udelil za poehnan kazsk slubu prvo nosi nbedernk
 
Poas jeho kazskho psobenia sa vo vetkch farnostiach, aj na teologickej fakulte, venoval vyuovaniu Boieho slova formou biblickch kl, ktor pred dva a pol rokom v saurovskej farnosti prerstli do vzniku farskch evanjelizanch buniek. Vo vetkch farnostiach sa snail aj zveaova chrmy i farsk budovy. Stl naprklad aj pri zaiatku realizcie drevench chrmov spojench s farskm bytom, radom a pastoranou miestnosou. Bol sudcom Metropolitnho tribunlu Preovskej metropolie a zrove Metropolitnho tribunlu Koickej arcidieczy, cenzorom cirkevnej tlae a literatry.
 
Otca Jozefa sme poznali ako horlivho a prkladnho kaza, ktor vedel, e by kazom znamen sli. Mal dar, e dokzal uom kazsky poradi a posli. Rd ohlasoval evanjelium, bol vbornm kazateom, hlboko duchovnm a zrove praktickm kazom, obben medzi spolubratmi kazmi aj medzi veriacimi. Bol milujcim manelom a otcom.
 
V oktbri 2015 mu bolo diagnostikovan onkologick ochorenie, s ktorm bojoval tyri roky.
 
Pn si ho povolal do venosti v piatok 20. septembra 2019 v zaatom 26. roku kazstva a manelstva a krtko po 51. narodeninch, prve v de 30. vroia zosnutia jeho otca Jozefa Zorvana.
 
Ven mu pamiatka a blaen pokoj!

Synoda 2021 - 2023
Dnes
18. aprl 2024 (tvrtok) Valr
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1506880 (35 %)
me by
1381249 (32 %)
nepi
1397983 (33 %)
Hlasy: 4286112
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX