Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
lovek so zatvrdnutm srdcom a zdeformovanm svedomm, hoci me ma dostatok fyzickch sl i zdatnosti, je duchovne chor a treba nieo urobi, aby sa mu vrtilo zdravie due.
Jn Pavol II.
GMC BARKA - Juskova Voa
Facebook grkatpo
Grckokatolcka teologick fakulta
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

26.10.2023 | TK KBS, ISPA | tanos(2747) | Foto
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Ppe vymenoval za novho preovskho arcibiskupa Jona J. Maxima

Ppe vymenoval za novho preovskho arcibiskupa Jona J. Maxima

Bratislava 26. oktbra (TK KBS) Svt Otec Frantiek dnes, vo tvrtok 26. oktbra 2023, na sviatok svtho vekomuenka Demetera, vymenoval novho arcibiskupa Preovskej archieparchie a metropolitu Grckokatolckej cirkvi na Slovensku. Stal sa nm rehon kaz SEODr. Jon Jozef Maxim MSU, doteraj igumen (predstaven) studitskho kltora v Unive na Ukrajine a rodk z farnosti Oavica. Vladyka Peter Rusnk zostva apotolskm administrtorom na vykonvanie bench konov a do prevzatia kanonickho vlastnenia archieparchie novm biskupom, informovala Tlaov kancelriu KBS Apotolsk nunciatra na Slovensku.
 
ivotopis novho preovskho arcibiskupa metropolitu

Jeromonach Jon Jozef Maxim sa narodil 21. novembra 1974 v Levoi. Pochdza z grckokatolckej farnosti Oavica.

Po skonen gymnzia nastpil na tdi na Grckokatolckej teologickej fakulte v Preove. Vo februri 1994 vstpil do kazskho seminra. V roku 1998 zskal titul magister teolgie a od toho istho roku pokraoval v tdich na Ppeskom vchodnom intitte v Rme, kde v roku 2000 zskal licencit a v roku 2017 doktort z vchodnch cirkevnch tdi.

13. jna 1998 prijal ako celibtny diakonsk a 11. jla 1998 kazsk vysviacku v Preove. V rokoch 2001 2004 bol piritulom v Kazskom seminri bl. biskupa Pavla Petra Gojdia v Preove a v rokoch 2002 2004 aj asistentom na Katedre systematickej teolgie Grckokatolckej teologickej fakulty Preovskej univerzity.

V roku 2004 odiiel na Ukrajinu a vstpil do Univskej lavry mnchov studitov na Ukrajine. Po skonen novicitu tam zloil doivotn mnske suby 22. mja 2008. V roku 2011 bol zvolen za predstavenho fililneho monastiera v vove a v roku 2020, ako 46 ron, za igumena (predstavenho) Univskej lavry. Okrem svojho materinskho jazyka ovlda ukrajinsk, taliansky, anglick, rusk a franczsky jazyk.

Reakcia novho preovskho arcibiskupa a metropolitu

Vymenovanie za preovskho arcibiskupa a metropolitu ma zastihlo na Ukrajine, kde psobm u skoro 20 rokov. Toto vymenovanie povaujem za prejav vekej dvery zo strany Cirkvi a Svtho Otca Frantika, ako aj za prejav jeho nklonnosti voi Grckokatolckej cirkvi na Slovensku. Prijmam ho s pokorou a poslunosou.

Po viac ako roku od uprzdnenia preovskho arcibiskupskho stolca sa chcem poakova hlavne vladykovi Petrovi Rusnkovi, ktor Preovsk archieparchiu viedol ako apotolsk administrtor. Chcem sa poakova vetkm kazom, zasvtenm osobm a veriacim, ktor mu pomhali a modlili sa za neho i za novho arcibiskupa.

akujem aj vladykovi Cyrilovi Vasiovi SJ a vladykovi Milanovi Lachovi SJ, vetkm emeritnm biskupom, ako aj veriacim Koickej a Bratislavskej eparchie. Prosm, aby ste vo svojich modlitbch za ma ani teraz nepoavovali.
Na Ukrajine zanechvam mnske spoloenstvo, aby som sa na Slovensku znova mohol zaleni do spoloenstva Grckokatolckej cirkvi. Vraciam sa domov na Slovensko, kde mm svoju rodinu, spolubratov kazov a veriacich, s ktormi chcem pokraova v budovan toho, o zapoali moji predchodcovia. Ctim sa ako otec, ktor sa po rokoch strvench v cudzine kvli povinnostiam vracia domov medzi svojich najblich, aby sa teil z ich spechov, poteoval ich v boch a povajc hlas Svtho Ducha ich sprevdzal v hadan Boej pravdy.

Vymenovanie za metropolitu a hlavu Grckokatolckej cirkvi na Slovensku ma zastihlo v slube igumena Univskej lavry na Ukrajine. Mj prchod na Slovensko si ete vyaduje nejak as nevyhnutn na zabezpeenie chodu kltora a njdenie nstupcu. Preto vetkch ehnm z vojnou skanej Ukrajiny, prosiac o modlitby za seba a za ukrajinsk ud.

Vyjadrenie vladyku Petra Rusnka, bratislavskho eparchu a apotolskho administrtora sede vacante Preovskej archieparchie.
 
Roma locuta, causa finita. Rm prehovoril, zleitos je ukonen. A almista hovor: Boe, ty rob vetko svto.
 
Som van Svtmu Otcovi Frantikovi, e vymenovanm novho preovskho arcibiskupa metropolitu ukonil as oakvania a ponka nm vo vladykovi nominantovi monos novho zaiatku. Spolu s novovymenovanm preovskm arcibiskupom metropolitom Jonom Jozefom Maximom chceme cel Grckokatolcka metropolitn cirkev sui iuris na Slovensku vykroi s obnovenou ndejou v strety Pnovi.
 
Vladykovi Jonovi zo srdca blahoelm a vyprosujem mu hojnos Boieho poehnania, aby Preovsk archieparchiu a ako metropolita cel nau metropolitn cirkev viedol s Bom duchom, aby mdro, s lskou a milosrdenstvom spravoval zveren Bo ud. Vtam ho medzi nami biskupmi a tem sa na spoluprcu s nm. V jeho osobe nm Pn dva dobrho pastiera, preto vetkch pozvam k vanosti a radosti, ako aj k modlitbm za novovymenovanho vladyku. Nech ho Pn ehn na mnohaja i blahaja ita!
 

Synoda 2021 - 2023
Dnes
14. mj 2024 (utorok) Bonifc
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1512120 (35 %)
me by
1385967 (32 %)
nepi
1402835 (33 %)
Hlasy: 4300922
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX