Grckokatolcke arcibiskupstvo Preov
Menu
Citt
Ni tak neni loveka ako zabdanie na Boiu bze. Ni tak zas neoso, ako ma bze Boiu pred oami. Preto s dan vrabcom krdla, aby unikali sieam, a rozum uom, aby unikali hriechu.
sv. Jn Zlatosty
Grckokatolcka teologick fakulta
GMC BARKA - Juskova Voa
Facebook grkatpo
vod > Arcibiskupstvo > Spravodajstvo > Sprvy

27.01.2024 | TK KBS | tanos(1218) | Foto
Vytlai na tlaiarni | Posla ako tip znmemu

Nov preovsk arcibiskup Jon Jozef Maxim prijal biskupsk chirotniu

Nov preovsk arcibiskup Jon Jozef Maxim prijal biskupsk chirotniu

Grckokatolcka cirkev na Slovensku dnes zaila historick udalos. Nov preovsk arcibiskup a metropolita Jon Jozef Maxim, ktor bol predtm igumenom (predstavenm) mnchov studitskho kltora v Unive na Ukrajine, prijal v Katedrle svtho Jna Krstitea v Preove biskupsk chirotniu. Zrove knonicky prevzal vedenie Preovskej archieparchie. Stva sa tak 9. sdelnm biskupom a druhm metropolitom Grckokatolckej cirkvi na Slovensku.

Na sviatok Prenesenia ctyhodnch pozostatkov nho otca svtho Jna Zlatosteho predsedal obradom vysviacky hlavn svtite, arcibiskup Cyril Vasi SJ, koick eparchilny biskup. Spolusvtitemi boli bratislavsk eparcha a doteraj apotolsk administrtor Preovskej archieparchie Peter Rusnk a Benedikt Aleksijuk, eparchilny biskup pre Ukrajincov v Chicagu v USA.

Na biskupskej chirotnii sa zastnilo viac ako 50 biskupov vchodnho a latinskho obradu zo Slovenska i zahraniia. Nechbali zstupcovia diplomatickch misi. Slvnosti sa zastnil Marek Lisnsky, vevyslanec Slovenskej republiky pri Svtej stolici a Zvrchovanom rde maltzskych rytierov a Myroslav Kastran, vevyslanec Ukrajiny na Slovensku, predstavitelia verejnho a spoloenskho ivota.

Prtomn bol aj apotolsk nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli, koick arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Bernard Bober. Z grckokatolckych biskupov bol prtomn na slvnosti Jeho Blaenos Sviatoslav evuk, v arcibiskup kyjevsko-halisk a hlava Ukrajinskej grckokatolckej cirkvi, vladyka Wiliam Skurla, arcibiskup metropolita z Pitsburghu, vladyka Filip Koi, arcibiskup metropolita z Debrecenu a mnoh al. Spolone s biskupmi archijerejsk svt liturgiu koncelebrovalo takmer 250 kazov. V vode slvnosti host a veriacich privtal Michal Sopko, kancelr archieparchilnej krie v Preove.

Arcibiskup Vasi: ak a Bo ud, kazi, Cirkev na Slovensku

V homlii sa prihovoril arcibiskup Vasi. Dnen prtomnos apotolskho nuncia, teda reprezentanta Svtho Otca, i zstupcu rmskeho Dikastria pre vchodn cirkv, prtomnos hlv viacerch vchodnch cirkv sui iuris a na nae pomery nevdanho mnostva biskupov, teda nie je nhodn. Dnes sme svedkami nielen alej biskupskej vysviacky ak Slovensko periodicky zava pri obsadzovan biskupskch stolcov. Dnes dostva nov vedenie nielen jedno biskupstvo, ale cel grckokatolcka metropolitn cirkev sui iuris na Slovensku. A je to prv hlava cirkvi sui iuris, prv vchodn metropolita v dejinch, ktor je vysvten na Slovensku, uviedol.

Arcibiskup Jon biskupskou vysviackou preber tafetu vedenia Preovskej archieparchie a celej slovenskej grckokatolckej metropolitnej cirkvi sui iuris. Zaradenie do nepretritej reaze apotolskej postupnosti to je ten najv dar, ktor mono niekomu v cirkvi odovzda. Otec Jon, povaujem si za vek es, e si ma vybral na odovzdanie tejto apotolskej postupnosti vkladanm mojich rk. Odteraz budeme u nielen priatemi, ako doteraz, ale skutone aj bratmi, v istom zmysle takmer na rovni pokrvnch bratov, kee od dneka mme aj spolon biskupsk rodokme, sme v jednej lnii siahajcej k apotolom a teda ku Kristovi, uviedol hlavn svtite, arcibiskup Vasi.

o a tu dnes ak? ak a tu Bo ud, ktor v tebe chce vidie svojho duchovnho pastiera, vodcu, sprvcu, ochrancu, ktor ho povedie v tchto nie ahkch asoch. Ale boli vlastne niekedy pre nau Cirkev ahk asy?! akaj a kazi, tvoji najbli spolupracovnci, ktor a bud vola otcom a vladykom, a ktor od teba toto otcovsk i sprvcovsk lskav ale i rozhodn vedenie oakvaj. akme na teba aj my, biskupi, aby sme tak tvojim prchodom mohli obnovi innos Rady hierachov, najvyieho orgnu naej metropolitnej cirkvi. ak a Cirkev na Slovensku, pretoe vysviackou sa stva aj lenom Konferencie biskupov Slovenska. Verme, e Tvoja pokora, vnos, duchovn sksenos, pravovernos i horlivos bud tu cennm prnosom, povedal alej arcibiskup Vasi.

Mil otec Jon. Otvra sa pred tebou nov cesta, pln vzev a oakvan. My ktor a dnes na u vtame vnmame v tvojom prchode presne to o sa oakva od kadho Boieho sluobnka, ktormu je zveren posvtn biskupsk rad. Tento rad je znakom a miestom priameho spojenia s Kristom a preto svojim spsobom prevyuje aj ten krovsk ku ktormu sa niekedy upieraj obdivn zraky romantickch nostalgikov, i zvedav zraky medilnych mgov pri prleitosti obasnch korunovci. Km od krov oakvame garanciu tradcie, stability, kontinuity, vnosti, autority od teba vetci oakvame nielen vetko to, ale ete ovea viac, teda to, aby si bol v plnej miere ivm obrazom Krista, Dobrho Pastiera, kra a vekaza, obetujceho seba samho za zveren ud, dodal.

Obrad biskupskej vysviacky Jona Jozefa Maxima

Obrad biskupskej vysviacky sa konal v dvoch astiach. V prvej, ete pred zaiatkom archijerejskej svtej liturgie, bol svtenec predstaven svtiteom a apotolsk nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli pretal latinsk text buly, ktorou Svt Otec Frantiek vymenoval novho preovskho arcibiskupa a metropolitu.

Po pretan slovenskho prekladu nasledovalo trojit vyznanie viery kandidta veobecn, trojin a kristologick. Druh as vysviacky pokraovala u poas slvenia liturgie v liturgii katechumenov (liturgia slova), kedy sa svtenec pozdravil bozkom pokoja s hlavnm svtiteom a v sprievode spolusvtiteov a alch biskupov obchdzal trikrt oltr, na ktorom u ako biskup bude slvi nekrvav obetu za ivch i mtvych.

Kandidt si nsledne vyzliekol feln (vrchn odev kaza) a kakol si k prestolu. Hlavn svtite poloil ruky na hlavu svtenca a s polusvtitelia drali v rukch otvoren svt evanjelium nad jeho hlavou. Ostatn biskupi vytvorili zstup z oboch strn prestola, priom kad poloil prav ruku na prav plece biskupa, ktor stl pred nm. Takto cel kolgium biskupov zvolvalo Boiu milos na svtenca.

V modlitbch svtenia sa hlavn svtite modlil za to, aby bol novovysvten biskup ozajstnm nasledovnkom Krista, dobrho pastiera, vodcom slepch, lampou pre tpajcich v temnotch, uiteom det a mldee, a svetlom pre tento svet. Nsledne novmu biskupovi odovzdal insgnie jeho hodnosti.

Prevzal sakos tuniku byzantskch biskupov, omofor znak biskupskej hodnosti, ktor ako metropolita prijma priamo od Svtho Otca, enkolpin medailn s ikonou Presvtej Bohorodiky, Potom nasledoval samotn obrad intronizcie metropolitu. Na jeho katedru ho priviedli a intronizovali apotolsk nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli a vladyka Cyril Vasi SJ. Nsledne mu vladyka Peter Rusnk u ako metropolitovi odovzdal druh enkolpin medailn s vyobrazenm Jeia Krista a vladyka Cyril Vasi SJ mu odovzdal arcibiskupsk ezlo. Po intronizcii potom u vladyka Jon predsedal svtej liturgii ako nov preovsk arcibiskup a metropolita.

V zvere pretal po taliansky list kardinla Claudia Gugerottiho, prefekta Dikastria pre vchodn cirkvi jeho zstupca stavroforn protojerej Olexander Sapunko. Nsledne sa prihovoril apotolsk nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli a za Konferenciu biskupov Slovenska jej predseda Mons. Bernard Bober. alej vystpila hlava Ukrajinskej grckokatolckej cirkvi, v kyjevsko-halisk arcibiskup Sviatoslav evuk. Prihovoril sa v mene vetkch grckokatolckych Ukrajincov, kde takmer 20 rokov psobil vladyka Jon. Prihovoril sa aj generlny biskup ECAV a predseda Ekumenickej rady cirkv Ivan Eko a ako zstupca kazov, rehonkov a veriacich sa prihovoril protojerej Peter Borza, ktor je spoluiakom vladyku Jona z ias teologickch tdi.

Spevom svt liturgiu sprevdzal zbor, ktor tvorili lenovia Chrmovho zboru bl. P. P. Gojdia z Vranova nad Topou-emernho a lenovia Kazskho zboru sv. Jna Damaskho, vetci spolone pod vedenm dirigentky Mrie andorovej. Slvnos svojm spevom obohatil aj Chrmov zbor KLIROS z vova z Ukrajiny, ktor dirigovala Nea Ienko.

Na konci vetkm poakoval novovysvten arcibiskup Jon Jozef Maxim. Povedal, e je to 77 rokov, kedy sa naposledy v tejto katedrle konala biskupsk vysviacka. Poslednm biskupom vysvtenm priamo v tejto katedrle bol blahoslaven Vasi Hopko. Bolo to 11. mja 1947 kedy ho vysvtil na pomocnho biskupa blahoslaven biskup Pavol Gojdi so spolusvtitemi koickm biskupom Jozefom rskym a praskm arcibiskupom Josefom Beranom. Dnes mme tchto dvoch hieromuenkov, Pavla i Vasia na naich oltroch ako dve vek svetl naej miestnej cirkvi. Oni s aj mne vekmi pochodami na mojej ceste k spse. Verm, e nie som sm, uviedol arcibiskup Maxim.

Som dnes Bohu van za to, e si ma povolal do tejto sluby a silou svojho Svtho Ducha ma uschopnil, aby som pokraoval a niesol alej tafetu svedectva viery v Jeia Krista mjho Pna, uitea a sprievodcu. Tto slubu preberm po mojom svtiteovi na kazstvo, blahej pamti biskupovi Jnovi Hirkovi, ako aj po tu prtomnom emeritnom prvom arcibiskupovi a metropolitovi tejto cirkvi vladykovi Jnovi Babjakovi, pokraoval novovysvten arcibiskup a poakoval vetkm svojm predchodcom biskupom.
 
Po prhovoroch nov preovsk arcibiskup a metropolita hlava Grckokatolckej cirkvi na Slovensku preiel katedrlou i almi miestami, kde je zhromaden Bo ud a udelil im svoje archijerejsk poehnanie. Slvnos priniesli naivo RTVS, TV LUX, Rdio LUMEN a TV LOGOS.

ivotopis novho preovskho arcibiskupa metropolitu

Jeromonach SEODr. Jon Jozef Maxim sa narodil 21. novembra 1974 v Levoi. Pochdza z grckokatolckej farnosti Oavica. Po skonen gymnzia nastpil na tdi na Grckokatolckej teologickej fakulte v Preove. Vo februri 1994 vstpil do kazskho seminra. V roku 1998 zskal titul magister teolgie a od toho istho roku pokraoval v tdich na Ppeskom vchodnom intitte v Rme, kde v roku 2000 zskal licencit a v roku 2017 doktort z vchodnch cirkevnch tdi.

Trinsteho jna 1998 prijal ako celibtny diakonsk a 11. jla 1998 kazsk vysviacku v Preove. V rokoch 2001 2004 bol piritulom v Kazskom seminri bl. biskupa Pavla Petra Gojdia v Preove a v rokoch 2002 2004 aj asistentom na Katedre systematickej teolgie Grckokatolckej teologickej fakulty Preovskej univerzity. V roku 2004 odiiel na Ukrajinu a vstpil do Univskej lavry mnchov studitov na Ukrajine. Po skonen novicitu tam zloil doivotn mnske suby 22. mja 2008. V roku 2011 bol zvolen za predstavenho fililneho monastiera v vove a v roku 2020, ako 46 ron, za igumena (predstavenho) Univskej lavry.

Za novho arcibiskupa Preovskej archieparchie a metropolitu Grckokatolckej cirkvi na Slovensku ho menoval 26. oktbra 2023 Svt Otec Frantiek. Okrem svojho materinskho jazyka ovlda ukrajinsk, taliansky, anglick, rusk a franczsky jazyk.
 
Fotogalria z duchovnej obnovy v stredu
 
Fotogalria z duchovnej obnovy vo tvrtok
 
Fotogalria z duchovnej obnovy v piatok
 
 

Synoda 2021 - 2023
Dnes
18. mj 2024 (sobota) Viola
Liturgick tania:
Kalendr
PonUtoStrtvPiaSobNed
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Anketa
Pi sa Vm dizajn naej web-strnky?
vemi
1514617 (35 %)
me by
1388479 (32 %)
nepi
1405302 (33 %)
Hlasy: 4308398
TKKBS
Slovo
Rdio Lumen
TV LUX